Anlık Bildirim
40 yıllık gizem çözülüyor mu? Wow! sinyalinin kaynağı yakında belli oluyor
 
15 Ağustos 1977'de, bir astronumun The Big Ear radyo teleskobunu kullandığı sırada rastladığı Wow! sinyali hala çok büyük bir merak konusu. Dr. Jerry R. Ehman'ın ilk kez tespit ettiği sırada kırmızı bir kalemle yanına yazdığı "Wow!" kelimesiyle anılan bu sinyal çoğu zaman uzaylılarla olan ilk temasımız olarak nitelendirilse de o günlerden bu yana benzer hiçbir olay yaşanmadı. Sinyalin uzaydan geldiği açıktı, öyleyse bu sinyal tam olarak neydi?

St Petersburg College'da görev yapan astronomi profesörü Antonio Paris, sinyalin kaynağını bildiğini düşünüyor. Paris'e göre bu gizemli sinyal uzaylılardan değil o sırada Dünya'nın yakınlarından geçen kuyruklu yıldızlardan geldi.


Kuyruklu Yıldızlar

Kuyruklu yıldızlar güneşin etrafında dönerlerken, ultraviyole ışınların donmuş suları çözmesi nedeniyle çok fazla oranda hidrojen gazı yayarlar. Böylece arkalarında milyonlarca kilometre uzunluğunda hidrojen bulutları oluşur.

Paris, 72 saniye süren Wow! sinyalinin kuyruklu yıldızların taşıdığı hidrojen bulutu tarafından üretildiğini belirtiyor. 266P/Christensen ve 335P/Gibbs isimli iki kuyruklu yıldızı şüpheli olarak gösteren Paris bu kuyruklu yıldızların geçmiş pozisyonlarını incelemesiyle beraber tam da Dr. Jerry R. Ehman'ın izlediği sıralarda The Big Ear teleskobunun görüş alanından geçtikleri sonucuna ulaşmış. Sinyalin kuyruklu yıldızlarla beraber uzaklaşması da Wow! sinyalini arama çalışmalarının sonuç vermemesine neden olmuş.

Wow! sinyalinin 1420MHz'de, hidrojenin doğal radyo frekansında saptanmış olması Antonio Paris'in bu iddiasını güçlendiren bir diğer etmen olarak göze çarpıyor.

Gözlem için yer ayırtamayan Antonia Paris bağıs kanpanyası başlattı


Çalışmasını ilk kez Ocak ayının başlarında yayımlayan Antonio Paris bilim dünyasında çokca ses getirmeyi başarmıştı. Yayının ardından hemen araştırmalarına geri dönen astronomun bir sonraki hedefiyse kuyruklu yıldızların tekrardan Dünya'ya geri dönüş yapacağı tarihleri beklemek oldu. 266P/Christensen 25 Ocak 2017'de, 335P/Gibbs ise 7 Ocak 2018'de Dünya'nın yakınlarından geçecekti; ancak aniden Paris'in önünde başka bir problem daha belirdi: Gözlem yapabileceği tüm radyo teleskopları o tarihlerde çoktan ayırtılmıştı.

Bu durumun ardından başka bir çözüm yolu için arayışlara koyulan Paris'in aklına internet üzerinden bir bağış kampanyası başlatma fikri geldi. Hemen GoFundMe üzerinden "Wow! Deneyi" isimli bir kampanya başlatan Paris bir radyo teleskobu için ihtiyacı olan 13,000 dolardan çok daha fazlasını çok kısa bir süre içerisinde toplamayı başardı. Ocak ayına kadar her şeyin hazır olacağını belirten Paris bakalım Wow! sinyalinin ardındaki sır perdesini aralayabilecek mi.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
11785 kez okundu.
28 kişi, toplam 29 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
wow! sinyali, kuyruklu yıldızlar ve
2 etiket daha alt_slayt Popüler Bilim
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim