Anlık Bildirim

ABD Gıda ve İlaç Dairesi cep telefonu-kanser ilişkisini çürüttü

ABD'de yapılan araştırma cep telefonlarının yaydığı radyasyonun kansere neden olmadığını hatta insan sağlığı üzerinde herhangi bir ciddi tehlike yaratmadığını gösteriyor.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi cep telefonu-kanser ilişkisini çürüttü Tam Boyutta Gör
 

Her gün saatlerce kullandığımız cep telefonlarının radyasyon yaydığı bilinen bir gerçek ancak cep telefonlarının yaydığı bu radyasyonun insan sağlığı üzerindeki etkisi ile ilgili çeşitli tartışmalar yapılıyor. Cep telefonlarının kansere, özellikle sürekli yüzümüze yakın olduğu için beyin kanserine, neden olabileceği yönünde yaygın bir inanış var ancak ABD'de yapılan son araştırma günümüzde kullandığımız cep telefonlarının değil kansere, insan sağlığı üzerinde herhangi bir ciddi tehlikeye bile neden olmayacağını gösteriyor.


2 yıl boyunca radyasyona maruz bırakıldılar 

ABD'de cep telefonlarının yaydığı radyasyon seviyelerini sınırlandırma yetkisi bulunan Gıda ve İlaç Dairesi; ABD Sağlık Enstitüsü Ulusal Toksikoloji Programı(NTP)'ndan, cep telefonlarının yaydığı radyasyon insan sağlığı üzerindeki etkilerini araştırmasını istedi. NTP çalışmasında en yüksek seviyede cep telefonu radyasyonunun etkisini tespit edebilmek adına, gelişmiş 4G ve 5G şebekelerinde kullanılan frekanslar yerine nispeten daha zararlı olan 2G ve 3G frekanslarını fareler üzerinde test etti. 2 yıl boyunca her gün en az 9 saat cep telefonunun yaydığı radyasyona maruz bırakılan farelerin vücutlarında radyasyon sonrasında ne gibi değişiklikler medyana geldiği araştırıldı.


Araştırma sonucuna göre dişi farelerde herhangi bir farklılık tespit edilmezken erkek farelerin bir kısmının kalplerinin etrafında ''çok düşük seviyede'' kanser hücrelerinin oluştuğu tespit edildi. Araştırmacılar farelere radyasyon uygulamaya devam etse de ilerleyen evrelerde farklı bir bulguya rastlamadı. Ayrıca farelerin beyninde de herhangi bir değişime ya da kanser hücresine rastlanılmadı. Araştırmayla ilgili bir diğer ilginç sonuç ise radyasyona maruz kalan farelerin yaşam süresi ile ilgili. İki yıl boyunca radyasyona maruz kalan fareler radyasyonun uygulanmadığı farelerden daha uzun yaşadı. Araştırmacılar bu durumun nedenini tam olarak tespit edemediklerini ve olayın rastlantısal olabileceğini belirtiyor.


Cep telefonu radyasyonun oldukça üstünde 

Araştırmayla ilgili en önemli nokta ise farelere uygulanan radyasyonun bir cep telefonu kullanıcısının hayatı boyunca karşılaşmayacağı seviyede olması. FDA'nın açıklamasına göre deney süresince farelerin maruz kaldığı radyasyon şu anki cep telefonu güvenlik standartlarının bir hayli üstünde. Deney sonucunda elde edilen verilerin doğrudan insanlara uyarlanmasının yanlış olacağını zira deneyde farelere uygulanan radyasyon seviyesinin günümüzdeki bir cep telefonu kullanıcısının karşılaştığı radyasyon seviyesinin neredeyse 50 katı olduğunu vurgulayan araştırmacılar cep telefonunun yaydığı radyasyon ile kanser arasında herhangi bir ilişki kurulamayacağını kaydetti.


Tabi şu an için sadece FDA araştırmacıları tarafından açıklanan veriler ve deney sonuçları yeterli güven oluşturmuyor zira bu sonuçları ve deney sürecini bağımsız bilim insanlarının da incelemesi gerekiyor. Ayrıca deney süresi göz önünde bulundurulduğunda cep telefonlarının kısa vadede insan sağlığına herhangi bir zararı olmasa da uzun vadede bu sonuçların değişmesi ihtimali bulunuyor. Yine de bağımsız bilim insanlarının da çalışmayı doğrulaması halinde cep telefonu-kanser ilişkisinin tamamen ortadan kaldırılacağı düşünülüyor. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim