Asus'un oyuncular ve yüksek performans tutkunları için hazırladığı ROG yani Republic of Gamers serisi donanımlar, 10 yıl önce AMD için geliştirilen Crosshair anakart modeliyle başlamıştı. Aradan geçen süre zarfında anakarttan ekran kartına, çevre birimlerinden monitörlere kadar onlarca farklı ürünle genişleyen ROG, adeta ayrı bir marka haline geldi. AMD'nin pazardaki pozisyonuna bağlı olarak Intel tabanlı ürünlerin son 5-6 yılda daha fazla öne çıktığı ROG ailesi, Ryzen için geliştirilen en güçlü anakartını sunmaya hazır.
Duyurusu yapılan Crosshair VI Extreme, Ryzen işlemci ailesinin tamamı ve Soket AM4 formundaki diğer AMD işlemcilere destek sunuyor. Oldukça kaslı görünen anakart, özellikle hız aşırtma odaklı özellikleriyle ön plana çıkıyor. Kullanıcıların tek tuşla overclock yapmasına olanak tanıyan Crosshair VI Extreme, profesyoneller için sıvı soğutma sisteminin monoblok yapısı, sıvı akış değerleri ve kaçak olup olmadığını, sensörler yardımıyla takip edebiliyor. Bitspower firmasıyla işbirliği çerçevesinde ayrı olarak satılacak özel bir monoblok seçeneğinin de sunulduğu anakart, üzerinde çalışan tüm soğutma sistemlerini, FanXpert 4 yazılımıyla kontrol edebiliyor. Republic of Gamers ailesinin doğası gereği yüksek kaliteli bileşenler ve güçlü ısı dağıtıcılarla donatılan anakart, pek çok özelliğe sahip.
AMD'nin X370 çipsetini kullanan anakart, çoklu ekran kartı kurulumları için iyi optimize edilmiş tasarım detaylarına sahip. Crossfire ve SLI uyumluluğu bulunan anakart üzerinde ilk iki PCIe x16 slotunun arası açık tutularak örneğin Asus GTX 1080 Ti Strix gibi 2.5 slot kaplayan ekran kartlarının iki tanesi için yeterli boşluk bırakılmış. Üçüncü PCIe x16 slotunun da hazır beklediğin Crosshair VI Extreme, ilk iki slot için metal kalkan desteği de sunuyor. Bu destek özellikle cüssüli ekran kartlarında slotun mukavemetini arttırıyor. Çok sayıda USB konnektörü bulunan anakart, USB 3.1 Gen2 desteği de sunuyor. Kablolu ve kablosuz internet bağlantısı için Intel kontrolcü kullanan anakart, güncellenmiş antenleriyle 802.11ac yanında Bluetooth 4.1 teknolojisini de bünyesinde barındırıyor.
Gelişmiş ses deneyimi için sol alt tarafta izole bir bölüme sahip olan Crosshair VI Extreme, gelişmiş ses deneyimi için SupremeFX S1220 ses yongasına, ESS Sabre DAC ve gerek kayıtlar gerekse de canlı yayınlar için ince ayarlamalardan geçmiş detaylarla bezenmiş. Asus'un, Ryzen ailesi için geliştirdiği en güçlü anakart olan Crosshair VI Extreme, Ryzen Threadripper işlemciler için geliştirilen X399 çipsetli diğer çılgın AMD anakartıyla beraber Ağustos ayının başında piyasaya çıkacak gibi görünürken tavsiye fiyatı ise, 350 dolar olacak.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:


Anakart iyi güzel de Ryzen için Atx standartlarında zaten yeterince senin ilk çıkan modelin de olmak üzere çok güzel anakartlar var.
An itibari ile piyasada Mini ITX satandartlarında Ryzen için hiçbir anakart olmamakla beraber (Biostar demesin kimse) diğer firmaların bilinmeyen tarihlerde gelicek diye tanıttığı mini itx modeller içinde ise sen hiçbir model dahi tanıtmadın. Sebep?
Yine Micro ATX standartlarında'da doğru düzgün anakart yok resmen.
Saçma sapan firmalar Mini ITX standartında X370 chipset modeller tanıtıyor hiçbir ekstra chipsetin sağladığı özellik kullanılamayacağı halde.
Firmalar çok garip işler yapıyor AMD anakartlar tarafında.
Micro ATX tarafında asıl olması gereken X370 chipset kartlar piyasada hiç yok.
Ryzen V2 modellerinin çıkmasını mı bekliyorlar ki anlamadım gitti.
Çıkarın çok üretmeyin bari nedir yani.
Asus'un çoktan yapmış olması gereken şeyler
Micro ATX standartında X370 chipset kartlar piyasaya sürmeli.
Mesela bunun biraz ufak modeli gibi.
B350 yonga kartlarda da üst seviye RGB ışıklandırma vs. olan model piyasaya sürmeli.
B350 kartlarda neden ise tüm firmaların tüm modelleri 90-100 dolar gibi konumlandırmış aynı özelliklerde kartlar. Biri ekstra birşey eklememiş rgb vs.
Asus 120-150 dolar civarı güzel ışıklı vs. Micro ATX kartlar da piyasaya sürmeli.
Mini ITX olayında dertleri ne biri biliyorsa açıklasın tüm firmalar kartlarını
tanıtıp piyasaya sürmeye hazırlanırken en büyük anakart firması Asus neden
mini itx kart dahi tanıtmadı AMD ile bir sıkıntısı mı var merak ediyorum.
X370 ve B350 chipsetler ile yapılan mini itx form faktörlü kartlar sadece seçenek için yapılıyor alternatif için ve ben o kartların genel anlamda Ryzen R7 ile kullanılacağını düşünmüyorum.
Mini itx kartların mantığı gereği ki MSI A88XI AC mini itx anakartını aktif olarak HTPC sistemde kullanan biri olarak amaç APU ile birlikte toplayıp sistemı 100 - 150 Watt PSU ile çalışır hale getirmektir ki şuan Soket AM4 cephesinde 7. Nesil APU lar A12 9800 A10 9700 gibi Carizzo APU lar yaygın satışta değilse Mini itx kavramı Soket AM4 için biraz ikinci plana atılmış oluyor. Ryzen APU dan sonra alternatifler yada belirtilen SFF yapısına göre geliştirilen amaca yönelik chipset çözümleri ile seçenekler artar.
Ayrıca ülkemize de hiç olmasada modeller gelmeye başlıyor bir şekilde en azından ilk temsilcisi Asrock B350 şeklinde geldi
http://www.teknobiyotik.com/donanim/anakart-mainboard/asrock-fatal1ty-ab350-gaming-itx-ac-ryzen-am4-socket-ddr4-3466-oc-hdmi-dvi-mini-itx-oyuncu-anakart-asrab350-gitxac.html