Anlık Bildirim
Sıradaki Video

Apple Music Türkçe içerik testi inceleme videosu

Apple Music'in ülkemizde açılmasının üzerinden üç ay geçti. Servis hizmete girdiği ilk günlerde üye olanlar için ücretsiz 3 aylık deneme süreci sona erdi. Peki telif hakkı problemleri giderildi mi?
     
Apple Music’in ülkemizde aktif hale gelmesinin üzerinden tam 3 ay geçti. Buda Apple’ın bizlere verdiği üç aylık ücretsiz deneme sürümünün sonuna gelindiği anlamını taşıyor. Apple Music ayrıntılı incelemesini daha önce yapmış ve o incelememiz sırasında yaptığımız ufak bir testte Türkçe içeriklerin yeterli olmadığını görmüştük. Peki aradan geçen bu üç ayda Türkçe içerik açısından Apple Music acaba nasıl bir ilerleme kaydetti ?
İlk olarak önceki testimizde eksik olan şarkılara bakalım. İstanbul FM listesinin o tarihteki ilk 20 şarkısından tam 11 tanesi Apple Music içerisinde telif hakkı gibi sebeplerden dolayı yer almıyordu. Bugün itibarı ile baktığımız zaman ise bu 11 şarkıdan tamamının artık Apple Music listelerinde olduğunu da görebiliyoruz. Aynı şekilde KralFM listesinde yer almayan Emre Kaya – Yapboz ve Mabel Matiz – Bir Hadise Var şarkılarının da Apple Music içerisinde artık mevcut.
Peki günümüz listelerinde durum nasıl ? İstanbulFM Top 20 listesine baktığımızda, listede yer alan tüm şarkılar Apple Music içerisinden dinlenebiliyor. Top 40 listesinde ise Göksel’in Gittiğinde adlı parçası Apple Music içerisinde yer almıyor. Bunun dışında tüm şarkılara ulaşmak mümkün. Spotify ise size 40 şarkının tamamını dinleme imkanı veriyor.
KRALFM Pop Radyo Top 20 ve En Kral 20 listelerinde yer alan tüm şarkılar hem Apple Music hem de Spotify üzerinde mevcut.
Son olarak Shazam Türkiye listesinde ilk sıralarda yer alan 50 şarkıyı Apple Music üzerinde arattığımız zaman ise şarkıların tamamına ulaşabiliyoruz.
Perki şimdi bireysel sanatçı albümlerine bakalım. İlk olarak Sıla’yı ele alalım. Sıla’nın 2007 yılında çıkan ilk albümü Sıla’dan itibaren son albümü hariç tüm albümlerinin Apple Music içeresinde yer alıyor. Son albümü ise hem Spotify hem de Apple Music içerisinde sadece Afitap şarkısı ile yer alıyor. Albümün geri kalan şarkılarına henüz yer verilmemiş.
Mabel Matiz açısından baktığımızda ise 3 ana albümünün tamamı Apple Music’de yer alıyor. Bunlar haricinde konu olduğu diğer albümlerde yine Apple Music’de mevcut.
Murat Boz açısından baktığımızda ise yine tüm albüm ve single çalışmaları Apple Music üzerinden dinlenebiliyor.
Serdar Ortaç’ın 19 albümünden Apple Music içerisinde yer almayan tek albüm, 2007 yılında piyasaya çıkardığı Gold Remix albümü. Bu albümün Spotify üzerinde yer aldığını da hemen belirteyim.
Sibel Can albümlerinden ise 2000 yılında yayınlanan İşte Türk Müziği İşte Sibel Can albümü haricindeki tüm albümler Apple Music üzerinde yer alıyor. Aynı albüm Spotify üzerinde de yer almıyor.
Evet görüldüğü gibi Apple Music Türkiye’ye giriş yaptığı Şubat ayından beri oldukça mesafe kat etmiş. 100 den fazla şarkı üzerinde yaptığımız aramalarda şarkıların tamamına ulaşmayı başardık. 3 Ay gibi kısa bir sürede Apple ciddi bir çalışma ile Türkçe şarkı açısından ilk başlarda yaşadığı sıkıntıları gidermiş. Ayrıca her geçen gün yeni şarkılarda eklenmekte. Örneğin Sofi Tukker’in Drinkee şarkısı ilk yaptığımız aramada Apple Music içerisinden ulaşılmamasına rağmen 2 gün sonra parça listelere dahil oldu.
Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim