Anlık Bildirim

Avrupa'nın ilk hyperloop test tüneli Fransa'da inşa ediliyor

Hyperloop Transportation Technologies (HTT), Avrupa'nın ilk test tünelini Fransa'da inşa etmeye başladı. 1 kilometre uzunluğundaki tünel aynı zamanda dünyanın da üçüncü test tüneli olacak.
Elon Musk'ın 2013 yılında kaleme aldığı 58 sayfalık bir makale ile gündeme gelen ve geleceğin ulaşım teknolojisi olarak gösterilen hyperloop, Avrupa'ya da ilk adımını atıyor. Bu alanın en gelişmiş şirketlerinden birisi olan Hyperloop Transportation Technologies (HTT), Avrupa'nın ilk test tünelinin inşasına Fransa'da başladı.

HTT, Fransa'da kurulmaya başlanan ilk hyperloop tünelinin iki aşamadan oluşacak şekilde inşa edileceğini belirtiyor. 2018 yılının sonlarına kadar tamamlanması planlanan tünelin ilk evresi 320 metre uzunluğunda olacak. 1 kilometre uzunluğundaki tam ölçekli test tünelinin yapımı ise 2019'da sona erecek.

Projeyle ilgili konuşan HTT CEO'su Dirk Ahlborn,"Bundan tam 5 yıl önce, ulaşımın üç temel problemini çözmek için hyperloop çalışmalarına başladık. Çözmeye çalıştığımız bu problemler verimlilik, konfor ve hızdı. Bugün ise beş yıl önce belirlediğimiz bu hedefe ulaşma yolunda çok önemli bir adım daha atıyoruz." ifadelerine yer veriyor.

"İnsanların vakumlu tüplerde yüksek hızla yolculuk yapması" fikrine dayanan hyperloop'un gelecekte hava, kara, deniz ve demir yollarından sonra beşinci ulaşım ağı olacağı tahmin ediliyor. Elon Musk'ın 2013'te yayınladığı makalede belirttiği ifadelere göre bu ulaşım ağı saatte yaklaşık 1200 kilometre gibi inanılmaz bir hızla hareket edebilecek. Ayrıca diğer taşıma yollarına göre daha güvenilir ve işletme maliyeti de daha düşük olacak.

Elon Musk'ın makalesinin ardından geçtiğimiz beş yıl içerisinde yüzlerce girişimci ve onlarca şirket tarafından yatırım alan hyperloop, her ne kadar hızlı bir gelişim göstermiş olsa da şu an için yine de hayal edilen konuma ulaşmış değil. Fransa'da henüz inşa edilmeye başlanan tünel haricinde Dünya'da şu an yalnızca iki farklı hyperloop test tüneli bulunuyor. Bunlardan birisi Virgin Grubu altında çalışmalarını sürdüren Hyperloop One şirketine, diğeri ise Elon Musk'ın kendisine ait.

Bu iki test tünelinde yapılan denemelerde şu ana kadar kaydedilen en yüksek hız saatte 386 kilometre olmuş. Hyperloop One tarafından Nevada Çölü'ndeki 500 metrelik DevLoop isimli parkurda elde edilen bu rekor elbette Musk'ın saatte 1200 kilometre olarak belirttiği hızdan epey uzak. Ancak şirket yetkilileri hyperloop hayalinin henüz yalnızca ilk evrelerinde olduklarını belirtiyor.


Cumhurbaşkanı Erdoğan da ilgi duyuyor


Hyperloop Transportation Technologies CEO'su Dirk Ahlborn, geçtiğimiz Aralık ayında İstanbul'da yaptığı bir konuşma sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da hyperloop projesine ilgi duyduğunu açıklamıştı. İstanbul - Ankara arasının Hyperloop ile 40 dakikada geçilebileceğini belirten Ahlborn, Cumhurbaşkanı'yla iki kez görüşme gerçekleştirdiklerini ve Erdoğan'ın konuya hayli sıcak baktığını söylüyor.. 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim