Anlık Bildirim

Bakteriler farklı türler ile iletişime geçmek için elektriği kullanıyor

Biyofilmleri inceleyen bir grup araştırmacı, bakterilerin diğer bakteri türleri ile iletişime geçebildiğini keşfetti. Bakteriler diğer türler ile iletişime geçmek için elektrik sinyalleri kullanıyor.
Mikroorganizma alanında yapılan yeni araştırmalar, bakterilerin iletişim konusunda daha önce düşündüğümüzden çok daha gelişmiş canlılar olduğunu ortaya çıkardı. Bugüne kadar yapılan araştırmalar, bakterilerin quorum algılama yetenekleri sayesinde kimyasal sinyaller aracılığı ile iletişim kurabildiklerini göstermişti. Bu kimysasal dili kullanarak kendi türü ile iletişime geçen bakteriler, bu sayede saldırı veya savunmalarını koordine edebiliyor.
Bu alanda yapılan yeni araştırmalar ise bakterilerin sadece kendi türleri ile değil, farklı türdeki bakteriler ile de iletişime geçebildiğini ortaya çıkardı. Kendi türleri ile iletişime geçmek için kimyasal sinyaller kullanan bakteriler, diğer türler ile iletişime geçmek içinse elektrik sinyalleri kullanıyor.
Bakteri kolonilerinin bulunduğu biyofilmleri inceleyen araştırmacı Jintao Liu, biyofilmlerin gelişiminde tuhaflıklar fark etmesinin ardından bu önemli buluşa imza attı. Biyofilmin genişlemesi sırasında iki saatlik genişlemenin ardından iki saatlik hareketsizlik döneminin geldiği bir döngünün varlığını keşfeden Liu, bu genişleme ve durma döngüsünün biyofilmdeki tüm bakteri türlerine fayda sağladığını fark etti.
Dış hücrelerin kontrolsüz bir şekilde genişlemeye devam etmesi halinde merkezdeki bakteriler yeterince besin alamayacak, biyofilmin iskelet yapısı merkezden çökecekti. Liu, bakterilerin bu durumun önüne geçmek için birlikte çalıştığını fark etti. Bu da farklı türdeki bakterilerin bir şekilde birbirleri ile iletişim kurabildiği anlamına geliyordu. Zira biyofilmlerde birçok farklı türden bakteri kolonileri yer alıyor.
Bakterilerin quorum algılamayı kullanarak farklı türler ile iletişim kuramayacağını bilen araştırmacılar, bakterilerin diğer türler ile nasıl iletişim kurduğunu araştırmaya başladılar. İşte bu noktada Jianto Liu'nun ekibindeki bir diğer araştırmacı olan Arthur Pringle, bakterilerin farklı türler ile iletişim kurmak için elektrik sinyalleri kullandığını tespit etti.
Jintao Liu ve Arthur Pringle'ın aralarında bulunduğu ekibin Nature dergisinde yayınladığı makaleye göre bakteriler, iyon kanalları olarak kullanılan gözenekler açabiliyor. Bakteriler daha sonra bu gözeneklerden pozitif yüklü potasyum iyonları gönderiyor. Komşu hücreler bu molekülleri hissedip kendi gözeneklerini açıyorlar ve daha fazla pozitif yüklü iyon gönderiyorlar. Böylece elektrik sinyalleri biyofilmin dış hücrelerine kadar iletilebiliyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
5483 kez okundu.
16 kişi, toplam 16 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
bakteri, mikroorganizma ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim