Anlık Bildirim

Bitcoin Pizza Günü'nün kahramanı bu kez Lightning Network ile pizza satın aldı

2010 yılında 10.000 Bitcoin karşılığında iki adet pizza satın alan Laszlo Hanyecz, Lightning Network'ü test etmek için yine benzer bir girişimde bulunda. Hanyecz bu kez 0,00649 Bitcoin ödedi.
Bitcoin Pizza Günü'nün kahramanı bu kez Lightning Network ile pizza satın aldı
 
Kripto para dünyasını yakından takip ediyorsanız mutlaka ''Bitcoin Pizza Günü'' ifadesine rastlamışsınızdır. Kripto para meraklıları için adeta gayri resmi bir tatil günü olan Bitcoin Pizza Günü'nün ortaya çıkmasını sağlayan kişi, aynı zamanda bir geliştirici olan Bitcoin kullanıcısı Laszlo Hanyecz. Bitcoin ile ilk kez fiziksel bir ürün satın almak isteyen Hanyecz, 22 Mayıs 2010 tarihinde 10.000 Bitcoin karşılığında iki pizza siparişi vermişti. Bitcoin'in o dönemdeki değeri ile toplamda 19 pound ödeyerek iki adet pizza satın alan Hanyecz, kârlı bir anlaşma yaptığını düşünüyordu ancak Bitcoin'in artan değeri o iki pizzayı dünyanın en pahalı pizzaları listesinde ilk sıraya çıkardı. Bugün iki pizza için ödenen toplam miktar 98 milyon dolar civarında.

Anlık, düşük miktarda ödemelere aracı oluyor 

Bitcoin ile ödeme yaparak ilk kez bir fiziksel ürünü satın alarak Bitcoin'in günlük hayatta kullanılması yolunda önemli bir adım atan Laszlo Hanyecz Bitcoin ile verdiği ilk pizza siparişinden yaklaşık 8 yıl sonra bu kez Lightning Network ile pizza siparişi verdi. Yıldırım ağı olarak ifade edebileceğimiz Lightning Network, Bitcoin gibi değeri oldukça yüksek olan kripto para birimleri ile anlık mikro ödemelerin gerçekleştirilebilmesi için akıllı sözleşme teknolojisinden faydalanıyor. Yani kullanıcıların hızlı ve düşük komisyon ödeyerek az miktardaki Bitcoin'lerini karşı tarafa göndermesine ve akıllı sözleşmeye konu olan ürünü ya da hizmeti almasına olanak sağlıyor.
Henüz Bitcoin ağında yeterince olgulaşmayan Lightning Network'ü test etmek isteyen Laszlo Hanyecz, bu kez yaklaşık 64 dolar değerinde 0,00649 Bitcoin karşılığında pizzasını satın aldı. 25 Şubat tarihinde gerçekleştirilen alışverişin tamamlanması için kuryenin ödeme hash'ini inceledi ve pizzasını teslim aldı. Söz konusu hash kodu ile kendi hash kodunu karşılaştıran Hanyecz, iki kodun eşleştiğini ve bunun alışverişin ispatı niteliğinde olduğunu açıkladı. Pizza siparişinden sonra çocukları ve Lightning Networ aracılığıyla aldığı pizza ile poz veren Hanyecz'in çocuklarının kıyafetlerindeki ''Bitcoin'i seviyorum'' ve ''Pizzayı seviyorum'' ifadeleri ise dikkat çekti.
Normalde Bitcoin ile ödeme imkanı sunmayan pizzacıyı Lightning Network'ü test etmek için ikna ettiğini ve alışverişi ile Lightning Network'ün günlük hayatta nasıl kullanılabileceğini gösterdiğini belirten Laszlo Hanyecz, bu önemli alışverişine karşın fiziksel bir ürün karşılığında ödemeyi Lightning Network ile yapan ilk Bitcoin kullanıcısı değil. Geçtiğimiz ay btc_throwaway1337 nickini kullanan bir Reddit kullanıcısı, Lightning Network aracılığıyla VPN router'ı satın aldığını duyurmuştu.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim