Anlık Bildirim

Çin'in casus uydusu radara yakalanmayan uçakları takip edecek

Çinli kaynakların iddialarına göre ülkedeki bilim insanları yeni bir casus uydusu geliştiriyor. Yeni uydu sahip olduğu kuantum hayalet görüntüleme yöntemiyle ABD'nin hayalet uçaklarını takip edecek.

Çin'in casus uydusu radara yakalanmayan uçakları takip edecek
 

Son yıllarda uzay ve uydu teknolojilerine yönelik önemli çalışmalara imza atılan Çin'de, projede yer alan bilim insanlarının açıklamasına göre yeni bir casus uydu türü geliştiriliyor. South China Morning Post'un haberine göre geliştirilen yeni casus uydusu kuantum hayalet görüntüleme teknolojisi olarak adlandırılan yeni bir teknolojiyle donatılacak. Uzmanlar, uydu teknolojileri alanında devrimsel bir ilki oluşturacak olan yeni uydu ile gökyüzündeki kovalamacanın seyrinin değişeceğini belirtiyor.


ABD'nin Hayalet Uçağını Takip Edebilecek 

Şanghay'daki Çin Bilimler Akademisi'ne bağlı olarak faaliyet yürüten Kuantum Optiği Anahtar Laboratuvarı'ndan araştırma direktörü Gong Wenlin'e göre geliştirilen yeni casus uydu ABD'nin uzun bir süredir envanterinde yer alan hayalet uçağı B-2 Spirit gibi ''görünmez'' araçları takip etmek için özel olarak tasarlanacak. Northrop Grumman tarafından geliştirilen B-2 radara yakalanmayan özel bir tasarıma sahip ve 2025 yılında B-2'nin yerine, benzer teknolojilere sahip olan B-21 hayalet uçağının orduda görev alması bekleniyor.


Geliştirilen yeni uyduda, radara yakalanmayan hayalet uçakları bile takip edebilmek için iki kamera ve bir kuantum sensörü bulunacak. Bu donanımların oluşturduğu kuantum hayalet görüntüleme teknolojisi sayesinde uydu; güneş, ay ya da ampul gibi herhangi bir ışık kaynağının aydınlattığı herhangi bir hedefi tespit edebilecek. Hayalet kuantum görüntüleme teknolojisi ile yeni uydunun en gelişmiş radar uydusundan daha fazla ayrıntı yakalayabileceğini belirten Gong Wenlin; karanlık, bulut, bulanıklık ve görünürlüğü bozan diğer unsurların artık bir sorun olmayacağını dile getirdi.


Söz konusu uydunun gelişim süreciyle ilgili daha fazla detay ortaya çıkmadığı için uydunun ne zaman kullanıma hazır hale geleceği şimdilik bilinmiyor. Bununla birlikte kuantum optiği alanında uzun yıllar eğitim veren Profesör Xiong Jun'un da ifade ettiği gibi Çinli bilim insanları büyük miktarda deneysel verinin yanı sıra dünyanın ilk ve tek kuantum uydusunu kontrol etmenin de getirdiği bir tecrübeye sahip. Bu tecrübelerin ışığında yeni uyduyu geliştirecek olan araştırmacıların, Çin hükümetinin harcama planına bağlı olarak birkaç yıl içinde yeni uydunun geliştirilme sürecini tamamlaması bekleniyor. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim