Northwestern Üniversitesi'ndeki antropologlar tarafından Nature'da yayınlanan yeni araştırmaya göre, yavru bakımı için daha fazla zaman ayıran erkek gorillerin üreme başarısı artıyor. Yani daha fazla yavruya sahip olarak genlerini başarılı bir şekilde aktarmış oluyorlar.
Ruanda'da yaşayan erkek dağ gorilleri, oldukça sıra dışı bir şey yapıyordu. Sadece kendi çocuklarına değil, sosyal gruplarında yaşayan tüm çocukların bakımına yardımcı oluyorlardı. Bu zaten eskiden beri biliniyordu. Yeni çalışmanın amacı ise bunun sebebini anlamaktı.
Çocuklarla güçlü bağlar kurduğu bilinen iki primat: insanlar ve dağ gorilleri
Dağ gorilleri ve insanlar, erkeklerin çocuklar ile güçlü sosyal bağlar kurduğu, büyük insansı maymunlar ailesine mensup tek canlı türleri olarak biliniyor. Bu yüzden gorillerin çocuklara yönelik davranışlarının sebebini çözmek, insan erkeklerinin davranışlarını da daha iyi anlamamıza yardımcı olabilir. Goriller ayrıca, uysal canlılar olarak bilinir.
Çalışmanın yazarlarından Profesör Christopher Kuzawa diyor ki: "Tipik erkek dağ gorilleri hakkındaki algımız, rekabetçi ve tek bir alfa erkeğin baskın olduğu gruplar halinde yaşadıklarıydı. Fakat araştırmalar, durumun bundan ibaret olmadığını ortaya koydu. Erkekler, çocuk gruplarıyla çok fazla vakit geçiriyordu. Bunun karşılığında da daha fazla üreme imkanı buluyorlardı. Muhtemelen dişiler, erkeklerin çocuklarla olan bu etkileşimlerine bakıyor ve buna göre çiftleşmeye karar veriyorlar."
Araştırmacılar şu anda hem insan hem de gorillerdeki bu davranışların hormonal kökenine odaklanmış durumda. İnsan erkekleri baba olunca, testosteron düzeyleri azalıyor. Bunun yeni doğanın ihtiyaçlarına odaklanmaya yardımı olduğu düşünülüyor. Peki aynı şey erkek gorillerde de geçerli mi? Eğer geçerliyse testosteron seviyeleri azalacak ve muhtemelen diğer erkeklerle rekabet güçleri düşecek. Araştırmacılar bu yeni soruların cevaplarını keşfetmeyi dört gözle bekliyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
ah dronlara karşı da bir akkor güncellemesi olsaydı tadınadan yenmezdi o zaman.
Ozaman 2025 yılında Türkiye olmayacak ?