Anlık Bildirim

Fosil yakıt kullanmadan çelik üreten fabrika faaliyete geçiyor

İsveç'in en büyük enerji ve çelik üreticilerinin oluşturduğu Hybrit isimli konsorsiyum, herhangi bir fosil yakıt kullanmadan çelik imal edeceği pilot tesisi için çalışmalara başladı.

Fosil yakıt kullanmadan çelik üreten fabrika faaliyete geçiyor Tam Boyutta Gör
 

Çelik üretimi İsveç ekonomisinin önemli bir parçası ancak üretim esnasında atmosfere salınan yüksek miktarda karbondioksit, ülkenin karbondioksit salınımı azaltmak için attığı adımlarla çelişiyor. Bu durum engel olmak isteyen İsveç yönetimi ülkedeki çelik üretimi anlayışını tamamen değiştirebilecek bir adım attı. İsveç Başbakanı Stefan Löfven'in liderliğinde bir araya gelen ülkenin önemli şirketleri, Hybrit isimli bir konsorsiyum oluşturdu. Hybrit'in amacı ise fosil yakıt kullanılmayan çelik üretim tesisleri inşa etmek ve işletmek.


Karbondioksit salınımını azaltacak 

İsveçli çelik üreticisi SSAB, elektrik şirketi Vattenfall ve Avrupa'nın en büyük demir madeni şirketi LKAB'ın bir araya gelerek oluşturduğu Hybrit, kömür yerine fosil kullanılmadan elde edilen hidrojeni kullanarak çelik imal etmeyi planlıyor. Bu planını şu an laboratuvar ortamında uygulayan şirket artık laboratuvardan çıkarak gerçek bir tesiste imalatı sürdürecek. Geçtiğimiz günlerde inşaatına başlanan pilot tesisin 2020 yılına kadar tamamlanacağı ve faaliyete geçeceği belirtiliyor.


Tabi söz konusu pilot tesis, kömürün maliyeti fosil kaynaklar kullanılmadan elde edilen hidrojene kıyasla çok daha ucuz olduğundan, mevcut çelik üretim tesislerinden daha yüksek maliyetle üretime başlayacak. Buna karşılık karbondioksit yerine sadece su buharı salınımı yapacak olan tesis ile ilgili geniş bir zaman çizelgesi oluşturulmuş durumda. 2030 yılına kadar pilot programın tamamlanmasını bekleyen yetkililer bu süre zarfında gerçek ölçekli bir çelik imalat tesisine geçmeyi planlıyor. 2040 yılına kadar ise bu tesisin tam performansla çalışmaya başlaması hedefleniyor.


Tabi tüm bu çalışmanın arkasındaki neden karbon emisyonunun azaltılması. Elektrikli otomobillere teşvikler veren benzinli/dizel otomobilleri sınırlandıran İsveç'te, tüm çelik imalat tesislerinin Hybrit modelini uygulaması halinde karbondioksit salınımının yüzde 10 azalacağı belirtiliyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim