Dünya genelinde yüz milyonlarca kişinin muzdarip olduğu çölyak hastalığı, bu kişilerin buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi glüten içeren gıdaları tüketmesini imkansız hale getiriyor. Bu da çölyak hastalarının yaşam kalitesini kayda değer ölçüde düşürüyor. Son yıllarda glütensiz gıdalara talebin artması, bilim insanlarının bu konuda çalışmalarını yoğunlaştırmasını sağladı. Bu alanda önemli buluşlara imza atan bilim insanları, gen düzenleme sayesinde yüzde 85 daha az glüten içeren buğday geliştirmeyi başardı.
İlginizi Çekebilir
Crispr-Cas9 gen düzenleme tekniği kullanılarak geliştirilen bu yeni buğday türü, çölyak hastalarında alerjik reaksiyona neden olan glüteni neredeyse tamamen ortadan kaldırıyor. İspanya'daki Sürdürülebilir Tarım Enstitüsü'nde görevli bilim insanları tarafından geliştirilen bu yeni buğday türü, çölyak hastalarının beslenme konusunda çok daha rahat bir hayat sürmelerini sağlayabilir.
Glütensiz beslenmek isteyenler için umut vadeden bu yeni araştırmalarını Plant Biotechnology Journal'da yayınlayan bilim insanları, Crispr-Cas9 gen düzenleme tekniği ile buğdaydaki 45 gliyadin geninin 35'ini ortadan kaldırdıklarını ve bu sayede neredeyse glütensiz buğday elde ettiklerini ifade etti.
Son yıllarda çölyak hastalarının yanı sıra sağlıklı beslenmeye dikkat eden diğer insanların da glütensiz gıdalara yönelmesi, gen düzenleme ile geliştirilen bu yeni buğday türünün önemini daha da arttırıyor.
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-5119713/Scientists-wheat-85-cent-gluten.html Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:


Ben şahsen dna sı bozulmuş endemik olmuyan hiç bir ürünü ne kullanmak isterim nede aileme yedirmek isterim.
Diyeceksiniz nereden bulacaksınki endemik ürünleri oda doğru gdo lu ürünleri pirinçleri gemilerle Türkiyeye sokup rahatlıkla yiyin diyenler olduğu sürece yapacak birşey yok.
KEsinlikle dna sı oynanmış hiçbir ürünün kullanmam yakın cevremede kullandırtmam olabildiğimce.