Anlık Bildirim

"Google, iPhone'u gördükten sonra her şeye en baştan başlamak zorunda kaldı"

'Google, iPhone'u gördükten sonra her şeye en baştan başlamak zorunda kaldı'

Nasıl ki zamanında Macintosh 128k nam-ı diğer Apple Macintosh, kişisel bilgisayar alanında devrim yaptıysa, iPhone’un da aynı devrimi telefon alanında yaptığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Zaten Apple’ın patent davalarına bu denli önem vermesinin de aslında temel sebeplerinden biri bu.

Şu anda Apple’ın en büyük rakibi durumunda olan ve aslında Steve Jobs’un 2008’e kadar mentorluk yaparak özel ilgi gösterdiği Google da iPhone’un yarattığı devrimden nasibini alan firmaların başında geliyor. Ancak iPhone’un Google üzerindeki etkisi iPhone’un Nokia ‘ya, HTC’ye ya da i-mate’e yaptıklarından biraz daha farklı.

Ünlü teknoloji yazarı Fred Vogelstein’in kaleme aldığı Dogfight: How Apple and Google Went to War and Started a Revolution geçtiğimiz ekim ayında yayımlanmıştı. Kitap, isminden de anlaşılacağı üzere, Apple ve Google arasındaki rekabete iPhone ve Android’in geliştirilme sürecinden başlayarak ışık tutuyor. Öyle ki kitapta yer alan bazı anektotlar kapalı kapılar arkasında firmaların birbiriyle ile ilgili görüşleri ve birbirlerine etkisini açıkça ortaya koyuyor.

The Atlantic  isimli site de bahsi geçen anektotlardan birini alıntı yaparak gündeme taşıdı: Google, 2007’deki iPhone’a nasıl tepki verdi?

Bu soruya cevabı mühendis olarak Google’ın Android ve telefon projesinde yer alan Chris DeSalvo cevap veriyor. DeSalvo iPhone’u ilk gördüğü andaki duygularını şu cümleyle anlatıyor:

“Tüketici olarak iPhone’u gördüğüm an ağzım açık kalmıştı. Ona hemen sahip olmak istedim. Ancak Google mühendisi olarak ise aklımdan şunu geçirdim: her şeye en baştan başlamalıyız.”

O dönemde geliştirdiğimiz cihaz, sanki 90’lardan kalmış gibiydi. Cihazı gördüğüzde yapacağınız yorumlardan sadece biriydi bu.”

Apple’ın eski bir çalışanı olan ve firmanın patent davalarında birinci dereceden suçladığı isimlerin başında gelen Android takımının başındaki isim Andy Rubin’in iPhone’u ilk gördüğündeki tepkileri ise şu satırlarla anlatılıyor:

“Jobs, iPhone’u tanıtırken; Android takımının direktörü Andy Rubin, CES fuarına katılan onlarca telefon üreticisi ve operatörden biriyle görüşmek için yaklaşık 600 mil ötede Las Vegas’a doğru yol alıyordu. Rubin, Jobs’ın ortaya çıkardığı iPhone’u görünce hayretler içerisinde kalmış; hatta şöforüne aracını durdurarak webcast üzerinden lansmanı takip etmişti.

O araçta bulunan iş arkadaşlarından biri Rubin’in şu tepkiyi verdiğini söylüyor:

“Hadi ya. [Geliştirdikleri Sooner telefonundan bahsederek] Galiba biz bu telefonu satışa sunamayacağız.”"

Her iki isminde bahsettiği telefon Google’ın ilk Android’li cihazı olarak bilinen ve şu anki Android’li cihazlardan çok daha farklı olan Sooner. Daha çok BlackBerry’leri ve Nokia’nın E serisini andıran Sooner, Android’in referans cihazı olarak geliştirilmişti. HTC imzası taşıyan cihaz, OMAP 850’den gücünü alıyordu ve ne Wi-Fi’ı vardı ne de ekranı dokunmatikti. Yani iPhone’u gördükten sonra DeSalvo’nun “90’lardan kalma bir telefon” yorumunu hakeden bir telefondu.

Uzun lafın kısası iPhone, Nokia, BlackBerry gibi firmalara darbe vururken; aslında şu an akıllı telefon pazarındaki oyunculara da ilham kaynağı oldu. Bunu dışarıdan da görebiliriz ancak oyuncuların anlattıkları aslında iPhone’un, sektörün bugünlere gelmesinde tahmin edilenden çok daha fazla rol oynadığını açıkça ortaya koyuyor.

'Google, iPhone'u gördükten sonra her şeye en baştan başlamak zorunda kaldı' Tam Boyutta Gör

Meraklılarına: Sooner ile ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
3523 kez okundu.
61 kişi, toplam 67 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Cep İşletim Sistemleri, Apple ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim