Anlık Bildirim

Hastalara ait verileri kablosuz olarak takip eden sistem

Cornell Üniversitesi'ndeki araştırmacılar steteskop kullanımına son verebilecek bir sistem geliştirdi. Geliştirilen sistem sayesinde radyo dalgalarıyla hastaya ait pek çok veri elde edilebiliyor.

Hastalara ait verileri kablosuz olarak takip eden sistem Tam Boyutta Gör
 

Hastanede bir süre vakit geçiren ve doktor kontrolünde tutulan kişiler sürekli gözetim altında olmanın, sensörler ve monitörlerle en temel vücut fonksiyonlarının takip edilmesi için vücudun çeşitli yerlerine tıbbi araçların yerleştirilmesinin nasıl bir his olduğunu bilirler. Tabi tüm bu araçlar hemşirelerin ve doktorların, hastanın sağlık durumunu takip etmesi için son derece önemli ancak hastanın hareket özgürlüğünü kısıtladığı gibi rahatsız edici de olabiliyor. Cornell Üniversitesi'nden iki araştırmacının geliştirdiği yeni sistem ise steteskoplar başta olmak üzere cilt teması gerektiren pek çok tıbbi cihazın kullanımına son verebilir.


Uzaktan Veri Takibi 

Cornell Üniversitesi'nden Profesör Edwin C. Kan ve Xiaonan Hui tarafından geliştirilen yeni sistem vücut fonksiyonlarının takip edilmesi için radyo dalgalarının kullanımına dayanıyor. Geliştirilen sistemin kullanılması için hastaların baş, bilek veya göğüs bölgesine toplam boyutu küçük bir madeni parayı aşmayan ve içinde dedektörlerin yer aldığı küçük bir anten yerleştirilirken sistemde yer alan RFİD(Radyo Frekansı ile Tanımlama) sensörleri ile bu dedektörlere radyo dalgaları gönderiliyor. Daha sonra dedektörlerden alınan sinyaller sonucunda sistem; kalp atış hızı, kan basıncı, solunum hızı gibi veriler elde ediliyor. 


Sistem, hastaların vücutlarına farklı tıbbi cihazların bağlanması yerine sadece tek bir dedektörün yapıştırılmasıyla çalıştığı için hem hasta hem de sağlık personelleri için daha kolay bir takip metodu sunuyor. Ayrıca RFID sensörü sayesinde hasta uyurken de veriler elde edilebiliyor. Sistemin bir diğer önemli noktası ise aynı anda pek çok hasta için kullanılabiliyor oluşu. Yani odada birkaç hasta varsa araştırmacılar bu hastalara yerleştirilen dedektörleri numaralandırıp her hastanın sağlık verilerine aynı anda ulaşabiliyor.


Araştırmacılar sandalyede oturan bir hasta üzerinde sistemi 30 dakika boyunca test ederek başarılı sonuçlar elde ettiklerini açıkladı. Özellikle hastanın 24 saat kontrol altında tutulması gereken durumlarda oldukça işe yarar olduğu belirtilen sistem iki metre mesafeden hastaya ait verileri alabiliyor. Araştırmacılar şimdi tıbbi cihazlara kıyasla çok daha düşük maliyetli olan bu sistemi daha fazla teste tabi tutup hastanelerde kullanıma sunmanın planlarını yapıyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim