Anlık Bildirim

Kanserli dokunun vücuttan uzaklaştırılması amaçlanan ameliyatlarda söz konusu dokunun tamamıyla vücuttan ayrılıp ayrılmadığı ancak ameliyat sonrası bir takım tetkiklerle anlaşılabiliyor. Haliyle eğer bir miktar malign tümör kaldıysa hasta ikinci bir operasyon geçirmek durumunda kalabiliyor.

Sadece 10 saniye sürüyor

Yeni geliştirilen kalem görünümündeki cihaz da bu soruna yönelik geliştirilmiş. Ölçüm yapmak için hedeflenen dokuya temas ettirildikten sadece 10 saniye sonra dokunun sağlıklı mı yoksa alınması gereken bir yapı mı olduğunu belirleyebilen çözüm bunu temas ettiği yüzeye salgıladığı sıvı damlasından elde ettiği verilerle belirliyor. Bunun için kaleme gelen sıvı içerisindeki maddeler kütle spektrometresi tarafından değerlendiriliyor.

253 örnekte %96 doğruluk oranı

Salgılanan sıvıya karışan proteinler, yağlar ve çeşitli metabolitlerden yola çıkarak bir sonuç ortaya koyan kalemin 253 insan dokusu üzerinde yapılan denemesindeki gösterdiği doğruluk oranı ise %96 gibi oldukça yüz güldürücü bir seviyede.
Aslına bakılırsa hali hazırda bu yeni çözüme benzer teknikler de yok değil ancak halen bu alanda bu tarz cihazlara büyük bir ihtiyaç söz konusu üstelik yeni yöntemin sunduğu doğruluk oranı da oldukça iyi.

Öte yandan uzmanlar şu anda hem kalemin daha küçük alanlarda da ölçüm yapabilmesi adına cihaz üzerinde bir takım geliştirmelere gideceklerini hem de kütle spektrometeresini daha portatif ve daha uygun fiyatlı bir hale getirmek için çalışmalarına devam edeceklerini belirtmişler. Son olarak yeni gelişmenin ilk ameliyatta ne zaman kullanılacağı ise henüz bilinmiyor. Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim