Anlık Bildirim

Karşınızda 4.Nesil iPhone (G)

Haziran'a 2 ay kala 4.Nesil iPhone prototipi olduğu kesinleşen telefona yakından bakıyoruz.

Güncelleme: Apple'ın başkan yardımcısı ve baş hukuk müşaviri, telefonu elinde bulunduran Gizmodo'a resmi bir mektup göndererek telefonun kendilerine teslim edilmesini istemesiyle haberimize konu olan telefonunun Apple'a ait olduğu resmiyet kazanmıştır. Ancak Apple'ın geri istemesi, telefonun 4.Nesil iPhone olarak kullanıcıya sunulacak tasarım olduğunu kanıtlamadığını belirtmekte fayda var.

2007 yılında iPhone tanıtıldığında birçok kişi bilgisayarları kişiselleştiren firmanın akıllı telefon pazarında bu kadar başarılı olabileceğini tahmin etmemişti. Geçen 3 senede birbirine gerek tasarım gerekse de özellik olarak benzeyen 3 farklı model ile Apple 50 milyonluk satış sayısını devirmeyi başardı. Ancak öyle bir ortam yaratıldı ki gelecek nesil iPhone'la ilgili en küçük detay bile ses getirmeye başladı. Apple'ın üst düzey yöneticisi Phil Schiller'in de dediği gibi Haziran ayının iPhone'un hayat döngüsünün başlangıcı olduğu insanlar tarafından benimsendi. Haziran ayı yaklaşıktıkça düşen iPhone satışları, forumlardaki hararetli tartışmalar bunun en güçlü göstergeleri.

Bu senede aynı şeyler tekrarlanıyor. Haziran ayına 2 ay kala 4.Nesil iPhone iddiaları sıkça dile getirilmeye devam ediyor. Sitemizin takipçileri hatırlayacaktır 4.Nesil iPhone belirtileri ilk olarak 2009 yılının son döneminde ortaya çıktı; yeni nesil iPhone, iPhone 3Gs'e göre donanımsal farklılıklara sahip olacaktı. Fakat bu dönemden sonra tabiri caizse fırtına öncesi sessizliği gibi uzun süre 4.Nesil iPhone ismi dillendirilmedi. Sonra John Gruber'ın Apple'a çok yakın kaynaklardan aldığı bilgiler ses getirdi. Nelerdi peki bu bilgiler ? Kısaca hatırlayalım;

  • 960x640 piksel çözünürlük
  • Mevcut iPhone'lardaki işlemcilerden daha güçlü A4 SoC
  • İnternet Kamerası
  • Multi-Tasking

8 Nisan'daki iPhone OS 4.0 tanıtımıyla 4.Nesil iPhone'un Multi-Tasking desteği sunacağı kesinlik kazandı. Hemen ardından sistem dosyalarındaki İnternet kamerası ve iChat uygulamasının izlerine rastlandı. Evet, yeni nesil iPhone donanımsal yeniliklere sahip olacağı neredeyse kesindi. Peki tasarımı ? Jonathan Ive ve ekibi aynı tasarımı mı kullanacaktı yoksa değişiklik için tuşa basmışlar mıydı ?

Bar'da ortaya çıkan iPhone..

Haftasonu teknoloji dünyasının önemli sitesi Engadget tarafından çok önemli bilgi ortaya atıldı. Ekip 4.Nesil iPhone'un ilk fotoğraflarını yayınladıklarını iddia ediyordu. San Jose'de bir barda iPhone 3Gs kılıfı içersinde bulunan telefonun iPhone HD yada genel ismiyle 4.Nesil iPhone'a ait olduğu iddia ediliyordu. Haber oldukça hızlı birşekilde yayıldı. Kullanıcıların büyük çoğunluğu böyle bir tasarımın Apple tarafından yapılmış olabileceğine imkan bile vermiyordu. Hemen arkasından bu fotoğrafları andıran fotoğrafların geçtiğimiz ay Çin'li bir kullanıcı tarafından Twitter'dan yayınlandığı, ardından da fotoğraflardaki cihazın Engadget tarafından iPad'in tanıtımından bir gün önce yayınlanan test masasındaki iPad görselinde de yer aldığı ortaya çıktı. Ancak kullanıcıların büyük çoğunluğu Engadget'in yayınladığı fotoğraflardaki telefonun taklit iPhone olduğunu düşünmeye devam ediyordu. Fakat Engadget "İnanmasaydık, iddia etmezdik" diyerek kararlılığını gösteriyordu.

Karşınızda 4.Nesil iPhone (G)

John Gruber "Bu tasarım Apple'a ait."

John Gruber ismini sıkça anıyoruz bu yüzden kısaca kendisinden bahsedelim. Daring Fireball'ın kurucusu olan Gruber, özellikle Apple'ın üzerinde çalıştığı ürünlerle ilgili verdiği tutarlı bilgilerle biliniyor. Bu yüzden Gruber'ın Apple'a çok yakın bir isim olduğunu söylememiz yanlış olmayacaktır.

John Gruber, Engadget'in bu kararlılığını ilk önce kullanıcılarla paylaşamadıkları faktörlere dayandırıyordu. Engadget'in iddiasından sonra konuyla ilgili küçük bir araştırma yapan Gruber yine konuşuyordu "Telefon Apple'ın ve Apple onu geri istiyor." Büyük ihtimalle prototip aşamasında hazırlanan telefonlardan biri olduğunu söyleyen Gruber, bu tasarımın kullanıcıya sunulacak son versiyon olup olmadığınıysa kesin olarak bilmediğini ifade ediyor.

İşte 4.Nesil iPhone

Karşınızda 4.Nesil iPhone (G)

Karşınızda 4.Nesil iPhone (G)

Peki San Jose'de bir bar'da kamufule olması için iPhone 3Gs kılıfı içersinde bulunan ve artık Apple'a ait olduğuna kesin gözüyle bakılan telefonun özellikleri nelerdi ? Telefonu almayı başaran diğer bir önemli teknoloji sitesi Gizmodo'nun bilgilerinden faydalanarak bunları sizlere kısaca aktarmaya çalışacağız ancak ondan önce telefonun Apple'a ait olduğunu gösteren birkaç ayrıntıya kısaca değinelim.

Bunlardan ilki işletim sistemi ve telefonun kitlenmesi. Tahmin edildiği gibi iPhone OS 4.0'la çalışan telefonu barda bulan "şanslı" kişi iPhone OS 4.0 tanıtılmadan önce telefon üzerinden 4.Nesil işletim sistemini bir süre kullanma fırsatı yakalamış. Ancak Apple, cihazı kaybettiğini anlamış olacak ki telefonu uzaktan kitleyerek kullanılmaz hale getirmiş. Gizmodo ekibi de telefonu bu yüzden kullanma fırsatı yakalayamamış. Fakat telefon bilgisayara takıldığı an gerek iTunes gerekse de Xcode cihazı iPhone olarak tanımlamış. Bunun yanı sıra telefonun çeşitli bileşenlerinin üzerindeki Apple etiketinin bulunması da cihazın Apple'a ait olduğunu gözler önüne koyan diğer bir ayrıntı.

Karşınızda 4.Nesil iPhone (G)

Şimdi telefonu yakından inceleme fırsatı yakalayan Gizmodo'nun verdiği bilgilerden faydalanarak telefonun dikkat çeken özelliklerine yakından bakalım;

  1. İnternet kamerası; Gerek iPhone OS'in sistem dosyaları gerekse de iddialar İnternet kamerasına işaret ediyordu.
  2. iPhone 3Gs'deki kamera lensinden daha büyük kamera lensi ve flaş; 4.Nesil iPhone'da Apple'ın daha gelişmiş kameraya yer vermesi zaten bekleniyordu. Ancak flaş için aynı şeyi söylemek zor.
  3. MicroSim girişi; iPad'le gündeme gelen MicroSim kartı, birçok operatör tarafından kullanılmıyor. iPad'le birlikte AT&T gibi Amerika'nın önde gelen operatörü microSim alımı yapmaya başladılar. Belki de Apple, iPad'den sonra iPhone'da da alıştığımız microSim kullanarak kendi standartını kabul ettirecek.
  4. Yüksek çözünürlüklü ekran (3Gs'dekine göre biraz daha küçük); Gizmodo ekibi çözünürlüklü ilgili kesin bilgi veremiyor ancak "Connect to iTunes" ekranının 3Gs'dekine göre daha yüksek çözünürlük olduğunu söylüyorlar.
  5. Metalik tuşlar, yuvarlak tasarımlı ses seviyesini ayarlama tuşları
  6. 3 gram daha ağır
  7. Bileşenlerin kapladıkları alanlar küçültülerek bataryaya daha geniş alan ayrılmış
  8. %16 daha güçlü batarya (Telefonda 3.7V potansiyelinde 5.25 WHr'lık batarya bulunurken, 3Gs'deyse aynı potansiyel değerinde 4.51WHr'lik batarya bulunuyor); Özellikle dizüstü bilgisayarında yüksek pil ömrü sunan Apple'ın diğer taşınabilir ürünlerinde de daha gelişmiş piller kullanması bekleniyordu.
  9. Cam veya parlak plastikten arka yüzey; Apple 2006 yılında taşınabilir el cihazlarında kullanılmak üzere Zirkonyum esaslı seramikten yapılan arka yüzey için patent almıştı. Bu sayede Apple, alüminyum gibi metallerden kaynaklanan dalga enerjilerindeki azalmaların önüne geçmeyi hedefliyor. Wi-Fi bağlantısında sinyalleri yeterince güçlü alamayan iPad'in arka yüzeyinin alüminyum olduğunu göz önüne alırsak Apple'ın bu girişiminin yerinde olduğunu söyleyememiz yanlış olmayacaktır.

Karşınızda 4.Nesil iPhone (G)

Tasarım Değişikliği

1.Nesil iPhone'dan sonra tasarımda değişikliğe giden ve iki senedir aynı tasarımı kullanan Apple, anlaşılan 4.Nesil iPhone'da Ive ve ekibine görev vermiş. Malzemedeki iç gerilmeleri azaltan kavisler bu modelde korunmuş ancak önceki modellerdeki eğrisel arka yüzey bu model de doğrusal hale getirilmiş. Gizmodo'nun yazarı da telefonun elde önceki nesillere göre çok daha rahat durduğunu, yan yüzeydeki tuşların önceki nesillerdekinin aksine daha kaliteli hale getirildiğini ve 3G ile 3Gs'deki arka yüzeydeki plastik hissinin bu arka yüzey tasarımıyla büyük ölçüde giderildiğini ifade ediyor.

Karşınızda 4.Nesil iPhone (G)

Kamera ve Flaş

Karşınızda 4.Nesil iPhone (G)

İnternet Kamerası

3G ile 3Gs arasında çok önemli değişiklikler yapmadığı için eleştirilen Apple görüldüğü gibi bu nesilde büyük bir revizyona gitmiş. Ancak her ne kadar büyük teknoloji siteleri bu telefonun kesinlikle 4.Nesil iPhone olduğunu iddia etselerde, Apple'ın resmi tanıtımından önce bu iddiaların doğru olup olmadığını anlayabilmemiz zor. Sonuçta John Gruber'ın da dediği gibi bu ürün Apple'a ait olsa da 4.Nesil iPhone çalışmaları kapsamında üretilmiş prototiplerden biri olabilir.

Karşınızda 4.Nesil iPhone (G)

Apple cephesi konuyla ilgili sessizliğini korumaya devam ediyor, teknoloji siteleri telefonun 4.Nesil iPhone olduğunu iddia etmeye devam ediyorlar. Peki Engadget ve Gizmodo'nun iddiaları doğruysa Apple ne yapabilir ? Steve Jobs'un aksesuar üreticilerin nispeten daha küçük açıklarına bile sıcak bakmadığını da göz önüne aldığımızda Apple'ın bilgi sızdırmak istemeyen bir firma olduğunu söylememiz yanlış olmayacaktır. Böyle bir durumda ilk defa bu kadar büyük bilgi sızdırmış olacak olan Apple kısa süre içersinde 4.Nesil iPhone'un resmi lansmanını yapabilir, çıkış tarihi olarak Haziran ayını (1.Nesil iPhone'da olduğu gibi) duyurabilir.

Ancak şunu belirtmekte fayda var. Eğer haberimize konu olan telefon gerçekten 4.Nesil iPhone ise, 2010-2011 döneminde iPhone'un yine ciddi bir başarı yakalayacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
21749 kez okundu.
17 kişi, toplam 21 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Apple
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim