Günümüzde bilgisayar ürünleri günlük hayatımızın vazgeçilmezleri arasında yer alırken, gelişmemiş ülkelerde ise ne yazık ki bilgisayar bir hayalden öteye gidemiyor. Bu dezavantajı ortadan kaldırabilmek için Afrika'da düşük maliyetli pek çok proje yürütülüyor.
Bunlardan birisi olan Konuşan Kitaplar, bilgisayar yerine sesli kitap ürünleri ile Gana'nın pek çok kırsal bölgesinde sesli eğitimler vermeyi amaçlıyor. Projede kullanılan ürünler MicroSD yuvasına sahip ve yüklenen kitapları yerel dillerde konuşabiliyor.
Bu kitaplar Ebola ve kolera konusunda tedbirler, yenidoğan konusunda yapılması gerekenler, hastalıklı bitkilerin tanınması gibi önemli konularda yüzlerce saatlik anlatım içeriyor. Bilinmeyen kelimeler için bir sesli sözlük de mevcut. Ayrıca dahili mikrofon ile dinleyiciler konulara yorum yapabiliyor.
UNICEF tarafından desteklenen projede 40 bin kişiye ulaşılması hedefleniyor. Sesli kitaplar suya ve fırtınalara dayanıklı olarak üretilmiş ve 15 saate kadar kullanım süresi sunan ucuz çinko-karbon piller kullanıyor. Kullanım süresinin artması için araştırmacılar çalışmalarına devam ediyor. Proje ileride daha fazla Afrika ülkesini kapsama alanına alacak.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
ah dronlara karşı da bir akkor güncellemesi olsaydı tadınadan yenmezdi o zaman.
Ozaman 2025 yılında Türkiye olmayacak ?