Anlık Bildirim

Meme kanserini yüzde 99 doğruluk oranıyla tespit eden yapay zeka

Google tarafından geliştirilen yapay zeka, kanserli bir lenfi diğer lenflerden yüzde 99'a varan doğruluk oranıyla ayırt edebiliyor. Bu oran pataloglardan daha yüksek bir doğruluk sunuyor.

Meme kanserini yüzde 99 doğruluk oranıyla tespit eden yapay zeka Tam Boyutta Gör
 

Bazı rahatsızlıklarda ve hastalıklarda erken tespit tedavi süreci için anahtar rol oynuyor. Bu hastalıklardan biri şüphesiz kanser. Kanserin vücutta yayılmasını önlemek ve tedaviyi bir an önce başlatabilmek adına erken tespit son derece önemli. Nitekim bugüne kadar yapılan pek çok araştırma da kanserin erken tespiti ile sağ kalma ihtimali arasında kuvvetli bir oran saptamış durumda. Son dönemde erken tespit adına yapay zeka güçlü bir araç olarak kullanılırken Google da yeni bir yapay zeka ile meme kanserinin tespitinde çığır açmaya hazırlanıyor.


Farklı koşullardaki lenfleri ayırt edebiliyor 

Google ve ABD donanmasına ait tıp merkezindeki araştırmacılar tarafından geliştirilen yapay zeka, açık kaynaklı görüntü tanıma ve derin öğrenme modeli olan Inception-v3'e dayanıyor. Lenf Nodu Asistanı(veya kısaca LYNA) olarak isimlendirilen yapay zeka kanserli lenflerin ve normal lenflerin yer aldığı patoloji sonuçları ile eğitildi. Böylece yapay zeka, farklı koşullarda kanserli bir lenfi diğerlerinden nasıl ayırt edebileceğini öğrendi.


Ekip LYNA'yı; Radboud Üniversitesi Tıp Merkezi ve Utrecht Üniversitesi Tıp Merkezi'nden elde edilen ve farklı durumlardaki lenflere ait görüntüleri içeren 399 adet pataloji sonucu ile test etti. Bu testlerde LYNA, metastatik (ileri düzey) lenf nodunu yüzde 99.3 oranında doğrulukla tespit etmeyi başardı. Böylece yapay zekanın meme kanseriyle ilişkili lenfleri tespit etmede pataloglardan daha başarılı olduğu ortaya konmuş oldu.


 

Tabi LYNA henüz gerçek hayatta klinik durumlarda test edilmemiş olsa da test sonuçları son derece umut verici. Patoloji sonuçlarının patalog ve doktorlara ek olarak LYNA tarafından da incelenmesi hata payını neredeyse tamamen ortadan kaldırabilir. Ayrıca Google'a göre LYNA farklı hücreleri ve tümörleri tespit edecek şekilde geliştirilmeye de açık. Bu da ilerleyen yıllardan Google'ın farklı hastalıklar için de yapay zekadan faydalanabileceğini işaret ediyor. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim