Anlık Bildirim

İnsan vücudu veya tank motorları gibi sıcak nesneler ısıyı kızılötesi ışık olarak yayar ve yayılan bu ısı, görüntüleme yöntemi olarak ısıyı esas alan kızılötesi kameralar tarafından tespit edilebilir. Böylece ısının yayılma şekline göre insan vücudu veya diğer sıcak nesnenin şekli elde edilmiş olur. Günümüzde kızılötesi kameralardan gizlenmek için metal türevli ağır yelekler veya (özellikle askeri alanda) yeterince kullanışlı olmayan termal battaniyeler gibi çözümler mevcut. ABD'deki Wisconsin-Madison Üniversitesi'ndeki araştırmacılar ise çok daha kolay ve etkili bir şekilde insanları ve nesneleri kızılötesi kameralardan gizleyen bir malzeme geliştirdi.


 

Araştırmacıların gizlilik levhası adını verdikleri bu yeni malzemenin ana bileşeni; ışığı oldukça iyi emen ve bu özelliği ile güneş panellerinin vazgeçilmezi olan siyah silikon. Siyah silikonun güneş ışığı emme konusundaki yeteneği uzun bir süredir biliniyor ancak siyah Wisconsin-Madison Üniversitesi'nden elektrik ve bilgisayar mühendisliği profesörü Hongrui Jiang ve meslektaşları bu maddeyi ilk kez kızılötesi kameralara karşı test etti


Ultra ince ve kullanışlı 

Milyonlarca dikey silikon nanotellerinden oluşan siyah silikon güneş ışığı karşısında gösterdiği performansı kızılötesi ışığa karşı da göstermek üzere elden geçirildi. Malzemenin kızılötesi emilimini artırmak için gümüş nanoparçacıklar ekleyen ekip, sonrasında malzemeyi daha uzun bir süre kullanabilmek ve tutulan ısının serbest kalmasına yardımcı olmak için hava kanallarından oluşan esnek bir destek birimi geliştirdi.


Tüm bu sürecin sonunda ortaya çıkan ve kalınlığı 1 milimetrenin altında olan malzeme kendisine ulaşan kızılötesi ışığın yüzde 94'ünü emebiliyor. Esnek yapısı nedeniyle hem askeri araçlarda hem de insan vücudu üzerinde kullanılmaya elverişli olan malzeme mevcut haliyle nesneleri kızılötesi kameralara karşı adeta görünmez kılan bir araç.


Geliştirilen bu malzeme ile yetinmeyen ekip, gizlilik levhasının; kızılötesi kameralar yanıltabilen farklı bir versiyonunu da geliştirdi. Kameraları aldatmak için elektronik ısıtma elemanlarının eklendiği bu versiyon çevrelediği nesnenin, kızılötesi kameralar tarafından bambaşka bir nesne olarak görüntülenmesini sağlıyor. Böylece tehlikeli araçlar kızılötesi kamera görüntülerinde herhangi bir şüphe uyandırmayacak farklı bir nesne olarak görüntülenebilir.


Her iki versiyon için küçük bir prototip geliştiren ekip şimdi bu malzemeyi gerçek dünya koşullarında test etmeden önce laboratuvar ortamında daha büyük bir prototip oluşturmanın peşinde. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim