Anlık Bildirim

Nvidia sürücüsüz araç çalışmalarını bir üst seviyeye taşıyor

Otomotiv sektörüne son yıllarda önem vermeye başlayan Nvidia, özellikle sürücüsüz araç teknolojilerine odaklanmış durumda. Firmanın yeni Drive PX 2 sistemi bunun göstergesi.

Her yıl CES fuarında yeni Tegra yonga setini tanıtmasına alıştığımız Nvidia, CES 2016 fuarında ağırlığını otomotiv teknolojilerine kaydırdı ve sürücüsüz araçlar için geliştirilmiş çok güçlü grafik birimine sahip yeni bir bilgisayar sistemi tanıttı. Drive PX 2, sürücüsüz arabalara hayat verecek.

Drive PX 2 geçen yıl tanıtılan Drive PX bilgisayarını temel alıyor ancak yıl içerisindeki testlerde, üreticiler bilgisayarın çok yetersiz kaldığı şikayetlerini iletmişti. Bunun üzerine Nvidia, şimdiye kadar ki en güçlü sistemini geliştirdi. Drive PX 2 modeli grafik gücü bakımından 150 adet MacBook Pro bilgisayarına denk geliyor. 

Sürücüsüz otomobillerin önündeki, arkasındaki yolu ve çevresini sürekli analiz etmesi gerekiyor. Bu yüzden geliştirilecek sistemlerin de herhangi bir gecikmeye sebep olmaması şart. Zira saniyelik bir analiz gecikmesi, sürücüsüz aracın kaza yapması ile sonuçlanabilir. Bu yüzden Nvidia, herhangi bir açığa meydan vermek istemiyor. 

Drive PX 2 sisteminde 2 adet Nvidia Tegra işlemcisi kullanıldığını görüyoruz. Yanında ise iki adet grafik birimi yer alıyor. Grafik biriminin en önemli tarafı Pascal mimarisini temel alması. Yani Nvidia'nın bu yıl ki grafik kartlarında kullanacağı 16nm FinFET süreci ile üretilen Pascal mimarisi ilk olarak Drive PX 2 sistemine hayat verecek. Net detaylar belli olmasa da HBM bellek desteği ile 1TB/s seviyelerine varan bant genişlikleri söz konusu. Bu da Drive PX 2 için hayati önem taşıyor. 

Drive PX 2 sistemi çeşitli sensörlerden, kameralardan, radar sisteminden ve lazer ışınıyla tarama sisteminden gelen görüntüleri çok hızlı bir şekilde işliyor ve çevrenin gerçek zamanlı bir sanal modellemesini yapıyor. Daha sonra çeşitli algoritmalar ile mevcut trafik akışı ve yaya hareketliliği hesaplanıyor. Bunların sonucunda da gidilecek en güvenli yollar çiziliyor. Tabii tüm bunlar saliseler içerisinde gerçekleşiyor. Drive PX 2 modeli saniyede 2800 görüntü işleyebilirken, 8TFLOPS performans değerine ulaşabiliyor. Nvidia, sistemi sıvı bir soğutma sistemi ile dengeliyor. 

Drive PX 2 modelinin yazılım tarafında ise Drivenet yer alıyor. Beynin nöral sistemini örnek alarak geliştirilen Drivenet, milyonlarca resimden oluşan bir beyne sahip. Drive PX 2'den gelen verileri işleyen Drivenet, veri tabanı ile karşılaştırıyor ve bunları haritalama yapmak için kullanıyor. Drivenet ve Drive PX 2; makine öğrenme dilini temel alıyor. Yani insan beyni gibi sürekli öğreniyor ve kendisini geliştiriyor. 

Drive PX 2, ilk olarak Volvo firması tarafından kullanılacak. Volvo, 100 test aracından oluşan sürücüsüz araç filosunda Drive PX 2 sistemine yer verecek ve uzun bir süre de testlerine devam edecek. Nvidia, elde ettiği geri bildirimlerle Drive PX ve Drivenet sistemini daha da ileriye götürecek.  
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim