Anlık Bildirim

PC satışları yıllar sonra ilk kez yükseldi

Geçen yılın sonlarında Kara Cuma, Bekarlar Günü gibi önemli alışveriş etkinlikleri en çok PC pazarının işine yaradı. Son çeyrekte PC satışları artış gösterdi.

2011 yılı sonlarından itibaren büyük bir durgunluğa giren PC pazarı halen ölü toprağını üzerinden atabilmiş değil ancak umut verici gelişmeler var. İlk kez satışlar yıl bazında artış gösterdi.

2017 önemli bir yıl oldu

Tatil döneminin de etkisiyle geçen yıl son çeyrekte 70.5 milyon bilgisayar satıldı ve yıl bazında yüzde 0.7 artış elde edildi. Çok küçük bir miktar olsa da daha önceki 1.7 düşüş tahminlerine göre oldukça iyi sayılabilir.

Pazarın yeni lideri HP, önceki lider Lenovo ile arasındaki farkı giderek açıyor. Firma son çeyrekte 16.5 milyon PC satışı yaparak yıl bazında yüzde 8 artış gösterdi. Lenovo ise 15.7 milyon satış ile düz bir çizgi izledi.

Üçüncü sırada Dell yine düz bir çizgi ile 11 milyon bilgisayar sattı. Apple ise yüzde 7 artışla 5.7 milyon Mac satışı yaptı. Asus ve Acer ise son çeyreğin en büyük kayıp yaşayan iki firması oldu.

2017 geneline bakacak olursak PC pazarı yüzde 0.2 civarında düşüş kaydetti. HP, Apple ve Dell yıl genelinde satışlarını arttıran firmalar oldular. Lenovo, Asus ve Acer ise yılı ekside kapattı.

PC pazarının halen çıkışa geçememesinin en önemli faktörleri akıllı telefon ve tablet pazarının kullanıcı çalmaya devam etmesi. Pek çok işini mobil cihazlarında halledebilen kullanıcılar bu yüzden bilgisayarlarını yenileme konusuna çok sıcak bakmıyor. Diğer taraftan oyuncu donanımları pazarı yükselişe devam ediyor ne var ki Asus ve MSI pazarın yüzde 50’sine hakim durumda. Diğer markalara ise çok az bir hareket alanı kalıyor. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
8226 kez okundu.
10 kişi, toplam 10 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
pc, pc market ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim