Anlık Bildirim

Rusya, hipersonik silahı “Avangard” için karbon fiber tedarikinde sıkıntı yaşıyor

Rusya'nın 2018'in Aralık ayında test ettiği hipersonik füze sistemi Avangard'da malzeme sorunu yaşanıyor. Rokette kullanılan karbon fiber malzeme için Rusya'nın arayış içinde olduğu söyleniyor.

Rusya, hipersonik silahı “Avangard” için karbon fiber tedarikinde sıkıntı yaşıyor Tam Boyutta Gör

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2018 yılının Mart ayında hipersonik hızlarda (30.000km/s) uçabilen ve ABD füze savunma sistemlerini tarafından tespit edilemeyeceğinin iddia edildiği Avangard adlı füze sistemini duyurmuştu. 2019 yılı içinde Rus Silahlı Kuvvetleri envanterine girmesi beklenen silah sisteminin tesliminde yaşanan gecikmeler ise akıllara bazı parçalarda tedarik sorunu mu yaşanıyor sorusunu getirmişti.

CNBC’de çıkan bir haber ise silah sisteminin tedarikinde yaşanan sorunun ne olduğunu ortaya çıkarmış gibi görünüyor. Medya kuruluşu tarafından bilgiler doğru ise Kremlin’in Avangard sisteminde kullandığı karbon fiber malzeme, sorunun kaynağını teşkil ediyor.

Rusya’nın elinde bulunan karbon fiber malzemenin hipersonik uçuş sırasında ortaya çıkan yüksek sıcaklıklara dayanamadığı ve ülkenin bu yüzden farklı karbon fiber temini kaynaklarına yöneldiği ifade ediliyor. CNBC’nin Amerikan istihbarat yetkililerinin ifadelerine dayandırdığı bilgilere göre Rusya, karbon fiber malzeme temini için ciddi bir arayış içinde ancak bu çaba henüz karşılığını bulamamış durumda. Aynı yetkililer, malzeme temini yapılsa bile silah sisteminin yarattığı yüksek maliyet sebebiyle 60 roketten fazlasının üretilemeyeceğini belirtmişler.

Nükleer başlık taşıma kabiliyetine sahip bir silah için 60 sayısının oldukça fazla olduğu vurgulayan Birleşmiş Milletler Silahsızlanma Araştırmaları Enstitüsü görevlisi Pavel Podvig, “Ben, Rusya’nın bir düzine roketten sonra üretimi bırakacağını düşünürdüm.” ifadelerini kullanmış.

Rus Haber Ajansına göre yaşanan bu kriz sonrası Rusya’nın ilk harekât kabiliyetine 2020 yılında ulaşması bekleniyor. Hedefler arasında ise 2027 yılına kadar 12 roket üretmek var.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim