Nesnenin boyutuna göre hareketleri kısıtlıyor
DextrES olarak isimlendirilen eldiven aslında akıllı telefonlarda da gördüğümüz dokunmalı(haptic) geri bildirim mekanizmasına dayanıyor. Eldiveni benzer ürünlerden ayıran unsur ise çalışma tekniği. Naylondan yapılan eldivende parmakların üst kısmında ince, elastik metal şeritler yer alıyor. Bu metal şeritler, kişi sanal gerçeklik dünyasındaki bir nesneye dokunduğunda güç kaynağı tarafından uyarılıyor. Düşük bir voltaj ile gerçekleşen bu uyarılma sonucunda metal şeritler adeta kilitleniyor. Böylece kişi sanal dünyada bir nesneyi tutarken parmaklarını daha fazla hareket ettiremiyor.
Araştırmacıların paylaştığı video üzerinden bu durumu şu şekilde örneklendirmek mümkün: Gerçek dünyada bir bardağı tuttuğunuzda, belli bir noktadan sonra daha fazla basınç uygulayamayız zira daha fazla basınç bardağın kırılmasına neden olur. DextrES de işte tıpkı bunun gibi sanal dünyadaki nesnenin boyutuna göre parmakların hareketlerini kısıtlıyor ve o nesneyi sanki gerçek dünyada tutuyormuş hissiyatı uyandırıyor. Eğer sanal nesneyi bırakırsanız tekrardan parmaklarınızı istediğiniz gibi hareket ettirebilirsiniz.
Tabi DextrES'in de sanal gerçeklik dünyasını mükemmel bir şekilde hissettirdiğini söylemek mümkün değil. Araştırmacıların da vurguladığı üzere parmaklarımızda farklı yoğunluklarda reseptörler bulunuyor. Bu reseptörleri doğru ölçülerde uyaran bir mekanizma sanal gerçeklik dünyasını mükemmel bir şekilde hissetmemizi sağlayabilir ancak şu an için böyle bir mekanizma geliştirilmiş değil. Bu nedenle DextrES ''olması gerekene en yakın'' mekanizmayı sunuyor.
Parmak başına 8 gram ağırlığı ile son derece hafif olan DextrES, sadece 2mm kalınlığında. Şu anda ekip DextrES'i ince bir kabloyla güç ünitesine bağlıyarak kullanıyor ancak DextrES'in enerji tüketiminin çok az olduğu belirtiliyor. Ekibe göre ilerleyen dönemlerde eldivene küçük bir batarya ekleyerek kablo tamamen ortadan kaldırılabilir.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz: