Anlık Bildirim

Sanal gerçekliği ''hissettirebilen'' eldiven: DextrES

İsviçre'deki iki üniversiteden araştırmacılar, sanal gerçeklik deneyimi farklı bir noktaya taşıyabilecek eldiven geliştirdi. Eldiven sanal bir nesneye dokunduğunda o nesnenin hissedilmesini sağlıyor.

Sanal gerçekliği ''hissettirebilen'' eldiven: DextrES Tam Boyutta Gör
 

Sanal gerçeklik gerçekten sürükleyici bir deneyim sunabilir ancak şu an için sanal gerçeklik dünyasında bir nesneye dokunduğumuzda o ulaşacağımız hissiyat gerçek dünyadaki hissiyata yaklaşabilmiş değil. Bu problemi çözmek için pek çok şirket VR eldiveni geliştiriyor olsa da bu eldivenler çoğu kez geri bildirim noktasında kullanıcıların beklediği hissi sağlayamıyor. Buna ek olarak kablolar ve eldivenin hantal yapısı, kullanıcıları sanal gerçeklik dünyasına yaklaştıramıyor. İsviçre'nin köklü iki eğitim kurumu olan  EPFL ve ETH Zürih'teki bilim insanları ise sanal gerçekliği hissettirebilen son derece hafif ve kullanışlı bir eldiven tasarladı.


Nesnenin boyutuna göre hareketleri kısıtlıyor 

DextrES olarak isimlendirilen eldiven aslında akıllı telefonlarda da gördüğümüz dokunmalı(haptic) geri bildirim mekanizmasına dayanıyor. Eldiveni benzer ürünlerden ayıran unsur ise çalışma tekniği. Naylondan yapılan eldivende parmakların üst kısmında ince, elastik metal şeritler yer alıyor. Bu metal şeritler, kişi sanal gerçeklik dünyasındaki bir nesneye dokunduğunda güç kaynağı tarafından uyarılıyor. Düşük bir voltaj ile gerçekleşen bu uyarılma sonucunda metal şeritler adeta kilitleniyor. Böylece kişi sanal dünyada bir nesneyi tutarken parmaklarını daha fazla hareket ettiremiyor.


Araştırmacıların paylaştığı video üzerinden bu durumu şu şekilde örneklendirmek mümkün: Gerçek dünyada bir bardağı tuttuğunuzda, belli bir noktadan sonra daha fazla basınç uygulayamayız zira daha fazla basınç bardağın kırılmasına neden olur. DextrES de işte tıpkı bunun gibi sanal dünyadaki nesnenin boyutuna göre parmakların hareketlerini kısıtlıyor ve o nesneyi sanki gerçek dünyada tutuyormuş hissiyatı uyandırıyor. Eğer sanal nesneyi bırakırsanız tekrardan parmaklarınızı istediğiniz gibi hareket ettirebilirsiniz.


Tabi DextrES'in de sanal gerçeklik dünyasını mükemmel bir şekilde hissettirdiğini söylemek mümkün değil. Araştırmacıların da vurguladığı üzere parmaklarımızda farklı yoğunluklarda reseptörler bulunuyor. Bu reseptörleri doğru ölçülerde uyaran bir mekanizma sanal gerçeklik dünyasını mükemmel bir şekilde hissetmemizi sağlayabilir ancak şu an için böyle bir mekanizma geliştirilmiş değil. Bu nedenle DextrES ''olması gerekene en yakın'' mekanizmayı sunuyor.


Parmak başına 8 gram ağırlığı ile son derece hafif olan DextrES, sadece 2mm kalınlığında. Şu anda ekip DextrES'i ince bir kabloyla güç ünitesine bağlıyarak kullanıyor ancak DextrES'in enerji tüketiminin çok az olduğu belirtiliyor. Ekibe göre ilerleyen dönemlerde eldivene küçük bir batarya ekleyerek kablo tamamen ortadan kaldırılabilir. 



Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim