Mobil dünyada sıkı rekabetler yaşandığı gibi, zorunlu işbirlikleri de yaşanıyor. Örneğin Google ve Microsoft pek çok alanda bir birine rakip olsa da, sayısız Microsoft uygulaması Google Play mağazasında boy gösteriyor. Zaman zaman, bu işbirliklerinin tartışma konusu olduğunu görüyoruz.
Çevrimiçi müzik sektörünün dev isimlerinden Spotify, yıllardır web platformunun yanında mobil platformlarda da boy gösteriyor. Geçen yıla kadar Apple ve Spotify birbirinden oldukça uzak iki firmaydı ancak Apple Music kullanıma sunulunca iki sıkı rakip haline geldiler.
Haksız Rekabet
Spotify, rakibi olmasına karşın iOS platformunda yer almak zorunda zira faaliyetlerini devam ettirebilmesinin başka yolu yok. Bununla birlikte, iOS tarafında haksız bir rekabet söz konusu. En azından Spotify’a göre durum böyle.
Spotify, iOS uygulamasında abonelik satışı yaparsa yüzde 30 payını Apple’a bırakmak zorunda. Eğer 1 yıl boyunca abonelerini tutarsa bu kez Apple’ın payı yüzde 15’ü düşüyor. Bu bakımdan Spotify, iOS uygulamasındaki abonelik ücretlerini normalin biraz üzerinde tutuyor ve Apple’ın payı böylece dolaylı olarak kullanıcılardan tahsil edilmiş oluyor. Bu üçüncü taraf uygulamalar için de geçerli ancak Apple Music için herhangi bir kesinti söz konusu değil.
Spotify, web sitesi üzerinden yapılan aboneliklerde 9.99TL standart bedeli tahsil ediyor. Ayrıca yeni başlayan kampanya kapsamında, 3 ay boyunca 0.99TL abonelik ücreti sunuluyor. Bu kampanyayı agresif bir şekilde yürüten ve mobil uygulamalarından da reklam yapan Spotify, Apple’ı rahatsız etti. Kullanıcıları iOS platformunun dışından abone olmaya teşvik ettiği için, Apple tarafından uygulamanın mağazadan kaldırılacağı konusunda uyarıldı.
Tüm bunların yanında, Spotify’nin abonelik ücretinin elde edilmesi konusunda iOS kurallarının dışına çıktığı yeni güncellemesinin reddedilmesi, işin tuzu biberi oldu. Spotify danışmanı, rahatsızlığını bildiren bir mektubu Apple danışmanına gönderdi. Ayrıca mektubu bazı kongre üyelerine de gönderdi.
Tekelcilik anlayışına karşı mücadele veren senatör Elizabeth Warren, Apple’ın mağaza kurallarını haksız rekabet ve cezalandırma aracı olarak kullandığını iddia ediyor. Warren, bir rekabette geriye düşme ihtimali bulunan Apple’ın bu tarz adil olmayan araçlarla rakiplerini saf dışı bırakmaya çalıştığını da sözlerine ekliyor.
Geçmiş yıllarda Microsoft da kendi hizmetleri için aynı sıkıntıları yaşamıştı. Uzun süre mücadele etse de, Apple’ı 70/30 gelir paylaşımından vazgeçmeye ikna edemedi. Sonuçta da karpayı ödemeye razı oldu. Apple, ne olursa olsun kesinlikle üçüncü taraf geliştiricilerin gelirlerinden kesinti yapmayı bırakmıyor.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Ozaman 2025 yılında Türkiye olmayacak ?
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
5187 kez okundu.
30 kişi, toplam 32 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
Apple, spotify ve