500 milyar dolara dayanan piyasa değeriyle Çin'in halka açık en büyük şirketi olan Tencent, Shenzhen Ulusal Vergi Dairesi ile anlaşma imzaladı. İmzalanan anlaşma uyarınca vergi yönetiminde yenilikçi uygulamaları test edecek olan iki kurum ayrıca “Akıllı Vergi” İnovasyon Laboratuvarı kurmayı da hedefliyor. Anlaşmanın odak noktasında ise blockchain teknolojisi var zira Shenzhen şehrinin vergi idaresi, şehirdeki vergi kaçakçılığının önüne geçmek için blockchain teknolojisinden faydalanmak istiyor.
Sahte makbuzların önüne geçecek
Çin'deki vergi sisteminin temelinde yatan fapiao fatura sistemi yetkililerin vergi kaçakçılığı konusunda en çok endişe ettiği konulardan biri haline gelmiş durumda. Çin Vergi Dairesi tarafından hazırlanan ve faaliyet alanlarına göre ülkedeki bütün işletmelere satılan fapiao adındaki makbuz, satın alınan mallar ve hizmetler için ispat niteliği taşıdığı gibi fapiao'yu müşterisine veren işletmenin de kazancını belgelemenin en önemli yolu. Böylece yetkililer vergi döneminin sonunda işletmenin elindeki fapiao miktarını tespit ederek işletmenin ödemesi gereken vergi miktarına ulaşabiliyor.
Teoride oldukça kolay bir vergi toplama metodu olan fapiao sisteminin pratikteki en büyük dezavantajı ise Çin'de sahte veya kopyalanmış fapiao'ların satıldığı büyük bir yeraltı pazarı olması. İşletmeler vergi ödemekten kurtulmak, alıcılar ise işletmeleri kandırmak için sahte fapiao'lara başvuruyor. Bu durum o kadar yaygın hale gelmiş ki artık metro çıkışlarında ve açık pazar yerlerinde bile sahte fapiao satan kişileri görmek mümkün. İşte bu noktada Tencent blockchain teknolojisini kullanarak sahte fapiao uygulamasının sonunu getirmek istiyor.
Blockchain'e dayalı dijital fatura sistemine geçileceğinin sinyalini veren şirket yasal olarak dijital ve özgün olan dijital bir fatura ile hizmet ve ürün satın alımlarının belgelenmesini sağlayacak. Shenzhen Vergi Dairesi'nde Müdür Yardımcısı Li Wei'nin açıklamalarına göre blockchain teknolojisine dayanan dijital fatura, ''tüm sürecin tamamının izlenebilirliği'' sağlarken fatura mantığıyla tutarlı olmayan yanlış bilgiler kolayca tespit edilebilecek.
Tabi Tencent vergi kaçakçılığı ile mücadelede ilk kez blockchain teknolojisini kullanacak olsa da aslında yıllardan beri teknolojisiyle bu alanda katkı sağlamaya çalışıyor. Şirket son olarak fapiao almak yerine vergi ödemeleri için WeChat'in kullanılabileceği bir sistemi kullanıcılara sunmuştu.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz: