Anlık Bildirim

Türk bilim insanları "milli şifreleme cihazı" geliştiriyor

Kuantum bilgisayar teknolojilerinin kullanılabilir hale gelmesinin mevcut şifreleme sistemlerinin değişmesini gerektirdiğini belirten bilim insanları, milli şifreleme cihazı üzerinde çalışıyor.

Türk bilim insanları 'milli şifreleme cihazı' geliştiriyor Tam Boyutta Gör
 

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) ile TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM), bilgi güvenliği için kullanılan teknolojilerin milli ve yerli unsurlarla üretilmesi için atomik ölçekte sistemler üzerine çalışma başlattı.

Geliştirilecek kırılması mümkün olmadığı söylenen şifreleme yöntemini özellikle üst düzey gizliliği olan askeri ve ticari bilgilerin güvenliğinin sağlanmasında kullanılması hedefleniyor. Sistem üzerine açıklamalarda bulunan İYTE Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serkan Ateş, mevcut şifreleme yöntemlerinin belli matematiksel zorluklara dayandığının altını çizdi.

Bu zorlukların hesaplama teknolojilerindeki gelişmelerle birlikte güvenliğini yitirme aşamasına geldiğini belirten Ateş, özellikle kuantum bilgisayar teknolojilerinin kullanılabilir hale gelmesinin mevcut sistemlerin tamamıyla değişmesini gerektirdiğini söyledi. Bilgi güvenliği için kullanılan teknolojilerin yerli unsurlarla üretilmesi gerektiğinin altını çizen Ateş, “Bu teknolojiyi hiçbir ülkeden güvenerek satın alamayız.” yorumunda bulundu.

Üzerinde çalışılan projede klasik anlamda şifreleme için kullanılan anahtar dağıtım metodlarına alternatif olarak tek foton seviyesinde ışık kullanılacak. Anahtar olarak kullanılacak bilgi ışık parçacıklarını polarizasyonuna yüklenerek iki kullanıcı arasında dağıtılması sağlanacak.

"Anahtarın gizliliği ve tahmin edilemez olması önemli" 

Bilgi güvenliğinde kullanılan anahtarın gizliliği ve tahmin edilemez olmasının güvenliği sağladığını dile getiren Ateş, geliştirdikleri proje ile paylaşılmak istenen anahtarı ışık parçacıkları üzerinden iki kullanıcı arasında aynı anda oluşturmayı ve bu anahtarın kuantum fiziği temelleri kullanılarak rastgele bir şekilde üretilmesini sağlamayı amaçladıklarını belirtti.

Kuantum anahtar dağıtımı için gerekli ışık kaynağını laboratuvarda üretmeyi başardıklarını belirten Serkan Ateş, bundan sonraki süreçte bu ışık parçacıklarıyla kuantum anahtar dağılımını gerçekleştireceklerini söyledi. Elde edilen anahtarlar BİLGEM’de gerekli güvenlik testlerinden geçirildikten sonra şifrelemede kullanılabilecek.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
3823 kez okundu.
11 kişi, toplam 11 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
tübitak bilgem, iyte ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim