Anlık Bildirim

Unuttuğumuz bilgiler aslında halen beynimizdeki yerini koruyor

Son yapılan bir araştırma, beynin kısa vadedeki anıları ufak bir uyarı yardımıyla hatırlayabildiğini gösterdi. Uzun vadedeki unuttuklarımız içinse durum biraz daha farklı. İşte detaylar:
Unuttuğumuz bilgiler aslında halen beynimizdeki yerini koruyor


Picower Enstitüsü'ndeki araştırmacıların fareler üzerinde yaptığı son araştırmada beyne lazer ışınlarıyla yapılan uyarılar sayesinde kısa vadedeki unutulan bilgiler geri kazanılabildi. Yeni çalışma özellikle de alzheimer gibi hastalıklar için bir umut ışığı olabilir zira bu yöntem sayesinde hastaların hayat kalitesi büyük oranda artacaktır. Öte yandan bu deney, aynı zamanda bilimin şu ana kadar hep araştırma konusu olan beynin çalışma mekanizmasına da ışık tutuyor.
Unuttuğumuz bilgiler aslında halen beynimizdeki yerini koruyor
 
 Alzheimer hastasıyla benzer belirtiler gösteren farenin hipokampusundan bir hücre
Araştırmada insanlara genetik açıdan benzemesiyle bilinen fareler kullanıldı. Çalışma optogenetik adı verilen yöntem yardımıyla fare beyninin hipokampusundaki hafızadan sorumlu hücreleri lazer ışınlarıyla uyarılarak ve buna bağlı olarak bu deney için özel olarak eğitilen farelerin çeşitli koşullardaki hatırlamaya bağlı tepkileri takip edilerek yapıldı.

Alzheimer hastası bir farenin hipokampusu

Travma sonrası hafızayı geri kazanmak mümkün

Sonuç olarak çalışmanın en büyük katkısı ise unutulan bilgilerin aslında halen beyinde saklandığını fakat sadece erişime kapalı halde bulunduğunu ortaya çıkarması oldu. Ek olarak bu sayede trafik kazalarında ve çeşitli travmalarda şayet beyin çok ciddi bir oranda hasar görmemişse aynı yöntem sayesinde hastaların hafızalarını geri kazanmaları sağlanabilir. Çalışma henüz insanlarda denenmiş değil ve nasıl bir sonuç yaratacağı büyük merak konusu.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim