Sıcaklık değerlerinin yıl boyunca yüksek olduğu az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde ısınmaya karşı başvurulan öncelikli yöntemlerin başında çatıları beyaza boyamak gelir. Her ne kadar beyaz renk güneş ışınlarının birçoğunu yansıtsa da uzun dalga boyuna sahip ışınları iyi yansıtamaz ve ultraviyole ışınları emen pigmentler içerir.
Bun soruna çözüm arayan Columbia Üniversitesi araştırmacıları, geliştirdikleri yöntemle ışınların büyük kısmını yansıtan ve ısıyı büyük oranda üstünden atan polimer üretmeyi başarmışlar. Polimer, solvent ve su karışımı içeren karışım yüzeye uygulanıyor. Akabinde önce solvent buharlaşıyor ve yerini su dolduruyor. Daha sonra suyun yavaş yavaş buharlaşmasıyla yüzeyde, aşağıdaki fotoğraftaki gibi mikroskobik boşluklar oluşuyor. Ayrıca, geriye kalan polimer UV ışınlarını tutan pigmentler içermiyor.
Gözenekler farklı boyutları ve şekilleri sayesinde, polimer ise yapısı gereği çok geniş aralıkta ışınları yansıtabiliyor. Yapılan testlerde kaplamanın güneş ışınlarının yüzde 96’sından fazlasını yansıttığı görülmüş. Kaplamanın bir diğer özelliği ise yüksek ısı kovuculuğa sahip olması. Bu sayede kaplama dışarıdan daha soğuk durup, ısınmayı engellemesinin yanı sıra ortam ısısının düşmesine de yardımcı oluyor.
Yapılan saha testlerinde başarılı sonuçlar elde edilmiş. Kaplamanın Arizona çölünde 6°C, tropikal iklimde ise 3°C daha soğuk tuttuğu ölçülmüş.
Yalıtım malzemesinin önemli bir diğer özelliği ise istenilen renge boyanabilmesi. İlk başta beyaz olarak tasarlansa da farklı renklere boyanması halinde de kaplama ışınları yansıtma özelliğini önemli ölçüde koruyor. Bilim adamları kaplama için “vinylidene fluoride-co-hexafluoropropylene (P(VdF-HFP)HP)" adlı polimeri kullansa da kaplama için çok çeşitli polimer kullanılabiliyor. Bu da üreticilerin maliyetleri düşürmesi ve çevreci ürünleri tercih edebilmelerine imkan tanıyor.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz: