Anlık Bildirim

Apple’a şok: AB tek tip şarj girişi istiyor

Avrupa Birliği taşınabilir elektronik cihazların sadece USB Tip-C standardını kullanması için harekete geçti. İki yıl gibi bir zaman içerisinde USB Tip-C geçişi tamamlanmak zorunda.

iPhone’larda USB Tip-C dönemi Tam Boyutta Gör

Apple bugüne kadar kendi standartlarını uygulamayı seven ve bunu rakip platformlarla paylaşmayı istemeyen bir çizgi izledi ancak artık hükümetler buna bir son vermek istiyor zira çevre kirliliğine sebep oluyor. 

AB farklılığa dur dedi

Bugün evlerimizde birden fazla elektronik cihaz var ve ağırlıklı olarak microUSB girişler sonrasında ise USB Tip-C girişler barındırıyor. Apple’ın Lightning girişini de dahil ettiğimizde çeşitlilik artıyor. Her bir cihaz için kablo ve adaptör vermek haliyle çevre kirliliğini arttırıyor. Bu bakımdan son dönemde üreticiler adaptörü kutudan çıkarmaya başladı.

Avrupa Birliği yıllardır elektronik cihazların şarj girişlerinde bir standart koymak için çabalıyor. Yapılan araştırmalara göre 2018 yılında AB çapında mobil telefonların yüzde 50’si microUSB, yüzde 29’u USB Tip-C, yüzde 21’i ise Lightning bağlantısı kullanıyordu. 2019 yılında 420 milyon mobil telefon ve taşınabilir sistem satıldı. Bir yılda kullanılmamış kabloların 11 bin ton atık oluşturduğu belirtiliyor.

Yetkililer kabloların ve adaptörlerin yeniden kullanımı ile elektronik atıkların azaltılacağını düşünüyor. Bu bakımdan Birlik genelinde USB Tip-C girişinin standart olması isteniyordu. Haliyle Apple da yenilikçiliği bitireceği için buna karşı çıkıyordu. 

Ne var ki itirazlar kabul edilmedi ve Avrupa Komisyonu kıtada satılan mobil telefonlar, tabletler, kameralar, kulaklıklar, taşınabilir video konsolları ve hoparlörler için USB Tip-C girişinin standart olmasına karar verildi. TWS kulaklık, giyilebilir cihazlar gibi daha küçük boyutlu ürünler ise kapsam dışında bırakıldı. 

USB Tip-C girişi Tam Boyutta Gör

Düzenlemeye göre cihazın giriş portu USB Tip-C olacak yani bir adaptör ile örneğin Lightning girişini Tip-C girişine çevirme gibi bir durum söz konusu değil. Bu da Apple’ı oldukça zor duruma sokacak. 

Düzenlemenin 2022 yılında yürürlüğe girmesi bekleniyor ancak üye ülkelerin kendi kanunlarına entegre etmesi için 2 yıl süre tanınıyor. Üreticiler ise 2 yıl içerisinde düzenlemeye uymak zorunda. Yani en erken 2024 ortaları veya sonlarında bu gerçekleşecek. 

Android üreticileri zaten yavaş yavaş Tip-C standardına geçmeye başlamıştı. Burada sıkıntı Apple için olacak. Tablet tarafında Apple zaten USB Tip-C girişine aşina ancak iPhone serisinde nasıl bir düzenleme olacak merak konusu. 2024 yılından sonra tamamen USB Tip-C standardına geçmesi şaşırtıcı olmayacaktır. 
 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
23999 kez okundu.
60 kişi, toplam 65 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Apple, usb tip-c ve Mobil Teknolojiler
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim