Anlık Bildirim

Aşırı motor downsizingini düşük devirlerdeki ateşleme problemleri engelliyor

Emisyon ve yakıt tüketim değerlerini azaltmak için en etkili yöntemlerden biri olan downsizing, yani motor hacmini küçülterek aşırı besleme yardımıyla yüksek güçler elde etmek çoğu otomobil üreticisi tarafından son 4-5 yıldır fazlaca deneniyor. Downsizingin daha önce çeşitli örnekleri olsa da 2006 yılında VW Grup otomobillerde uygulanmasından sonra daha yakından tanıdığımız söylenebilir.

TSI adı verilen ve 1.4 litre hacimden 170 beygir güç üretebilen motor, piyasaya çıktığı dönemde gerek müşterilerin gerekse diğer otomobil üreticilerinin yakından ilgilendiği bir motor olmuştu. Aradan geçen yıllarda birçok otomobil üreticisinin downsizing uygulanmış çeşitli aşırı beslemeli motorlarını gördük. 2006'da 1.4 litre hacim az gibi görünürken Fiat'ın 2 silindirli 0.9 litre hacimli turbo motoru limitlerin ne kadar zorlandığını ve motor teknolojinin nasıl ilerlediğini hepimize gösteriyor. Peki 'downsizing'in sonu neresi? Bugünkü diğer haberimizde belirttiğimiz gibi 2 silindirli motor geliştirmeyeceğini açıklayan VW'in gerekçesi ne?

Bu konudaki en önemli engel olarak özellikle düşük devirlerdeki ateşleme problemleri gösteriliyor. Hacim azaldıkça ateşlemede meydana gelen en önemli problemler olarak ise ateşleme yapıldığında bir önceki kıvılcımın mevcut olmasından dolayı meydana gelen erken ateşleme ve ateşleme zamanının planlanandan farklı olması olarak belirtiliyor. Bu da motorda çok büyük vuruntu ve hasara neden olabiliyor. Downsizing yapılmış motorlarda ateşleme problemlerini araştıran Southwest Research Institute ise bu sorunun soğutulmuş egzoz gazının çevrime tekrar kazandırılması ve gelişmiş ateşleme sistemleri sayesinde çözülebileceği sonucuna vardı. Southwest Research Institute ayrıca yakıtlar ve yağlama sistemi üzerinde de çalışarak vuruntu ve ateşleme problemlerini ortadan kaldırabileceğini umuyor.

1.4 ve 1.6 litre hacimlerdeki downsizing yönteminin en çok uygulandığı motorlarda da yaşanan bu sorun asıl olarak Fiat'ın yeni motoru gibi hacim 0.9 litrelere indiğinde daha etkili oluyor. Southwest Research Institute veya otomobil üreticileri bu problemlere çözüm bulabilirse önümüzdeki yıllarda 1.0 litre altı hacimdeki turbo beslemeli motorlarla daha çok karşılaşabiliriz. Fiat'ın bu soruna nasıl çözüm bulduğunu ise bu motoru kullanan 500'ler satışa çıktığında anlayabileceğiz.

Aşırı motor downsizingini düşük devirlerdeki ateşl
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim