Anlık Bildirim

Bilim insanları, ahşabı şeffaf cama dönüştüren teknoloji geliştirdi

ABD ve Çinli bilim insanları balsa ağacının odunundan elde ettikleri ahşabı, şeffaf bir cama dönüştüren teknolojiyi geliştirdiklerini açıkladılar. Otomotiv ve akıllı telefon sektöründe kullanılabilir.

Bilim insanları, ahşabı şeffaf cama dönüştüren teknoloji geliştirdi Tam Boyutta Gör

Ahşaptan yapılmış cam artık hayal değil, modern teknolojinin bir ürünü diyebiliriz. Bize tanıdık gelen ve kuvars kumundan yapılan geleneksel camın birçok dezavantajları mevcut. Bunlardan başlıcaları kış aylarında ısının odadan dışarıya geçmesine izin vermesi ve yazın içeriye nüfuz etmesine engel olamamasıdır. Sonuç ise yüksek elektrik faturalar ve cam üretimiyle yayılan yüksek miktarda CO2 (Karbondioksit) ve diğer zararlı maddeler.

Ahşaptan cam üretim teknolojisi, Orman Ürünleri Araştırma Laboratuvarı (Çin), Maryland ve Colorado Üniversiteleri'nden (ABD) uluslararası bir uzman ekibi tarafından geliştirildi ve araştırma sırasında, ahşap camın hemen hemen her bakımdan sıradan camdan daha üstün olduğu ortaya çıktı.

Bilim insanları, ahşabı şeffaf cama dönüştüren teknoloji geliştirdi

Akıllı telefonlarda da kullanılabilir

Ahşap can üretiminin hammaddesinin, özel bir banyoda oda sıcaklığında oksidasyon işlemine tabi tutulmuş, hızlı büyüyen balsa ağacının odunu olduğu belirtilmiş. Bu odundan elde edilen ahşap, polivinil alkol ile emprenye edilerek, camdan çok daha güçlü ve daha hafif olan neredeyse şeffaf bir malzeme üretilebiliyor. Bu malzeme, bükülebiliyor veya bölünebiliyor, ancak geleneksel cam gibi küçük parçalara ayrılmıyor.

Ayrıca ahşaptan üretilen bu camın, sıradan camlara oranla beş kat daha az enerji gerektirdiğinden, uygun maliyetli olduğunu da belirtmekte fayda var. Düşük CO2 emisyonlu yenilenebilir malzemeden yapıldığı için çevre dostu olan bu ahşap camın, önümüzdeki yıllarda başta otomotiv sektörü olmak üzere, akıllı telefonlarda da kullanılabileceği öngörülüyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim