Anlık Bildirim

Bilim insanları, araştırma için inceledikleri tüm insan dokularında plastik atık tespit etti

Arizona Eyalet Üniversitesi'nde görev yapan bilim insanları, insan vücudundan aldığı doku örneklerinin tümünde mikro ve nano plastik parça tespit etti. Bunun sağlık üzerine etkileri araştırılıyor.

Bilim insanları, araştırma için inceledikleri tüm insan dokularında plastik atık tespit etti Tam Boyutta Gör

Gezegenimizi ve üzerinde yaşayan canlıları tehdit eden plastik atıklar ile bunların yarattığı kirlilik üzerine birçok çalışma bulunurken mikro plastik atıkların canlılar üzerinde yarattığı sağlık sorunları ile ilgili çok fazla araştırma bulunmuyor. Bu konuda bir çalışma yapmaya karar veren Arizona Eyalet Üniversitesi ekibi, insan vücudunda biriktiğine inanılan mikro ve nano plastik parçalar üzerine bir araştırma yürüttü.

Büyüklükleri 5mm ila 0.001mm arasında değişen ve normal şartlar altında tespit edilmesi çok çok zor olan bu parçaların insan vücuduna olan seyahatleri kapsamında doku analizi yapan araştırmacılar 47 örnek topladı. Mikroplastiklerin en yoğun şekilde topladığına inandıkları akciğer, karaciğer, dalak ve böbrek gibi organlardan doku örneği alan ekip, bunları bir dizi bilgisayar yazılımı ile raman ve kütle spektrometrisi gibi yöntemlerle tespit etmeye çalıştı. Günün sonunda ortaya çıkan tabloda ise incelenen tüm örneklerde plastik parçaları tespit edildi. Bilim insanları, araştırma neticesinde polietilen, polikarbonat ve çoğunlukla bebek ürünlerinde “BPA içermez” uyarısıyla aşina olduğumuz bizfenol a gibi kimyasallara rastladı.

Bilim insanları, araştırma için inceledikleri tüm insan dokularında plastik atık tespit etti Tam Boyutta Gör

Daha önceki yapılan çalışmalarda plastik atıkların deniz canlıları üzerindeki etkilerini inceleyen bilim insanları, bunların balıklarda anevrizma ve üreme değişiklikleri gibi sorunlara yol açtığı tespit etmiş hatta deniz kabuklularının bunları kısa bir süre içinde öğüterek daha da küçük parçalar haline getirdiğini bulmuştu. Arizona Eyalet Üniversitesi ekibinin yürüttüğü çalışma ise bu parçaların insan vücudunda yaratacağı değişiklikleri anlamaktan henüz uzak olsa da ortaya konan bulguların ilerisi için önemli bir referans olacağı düşünülüyor.

Bilim insanları, araştırma için inceledikleri tüm insan dokularında plastik atık tespit etti Tam Boyutta Gör

Çalışmaya yönelik açıklamalarda bulunan Varun Kelkar adlı araştırmacı, “İnsanları tedirgin etmek istemeyiz, doğada çözünmeyen bu maddeler her yerde ve insan vücuduna da giriyor. Bizler, bu maddelerin ne gibi sağlık sorunlarına yol açabileceğini ise bilemiyoruz. Konunun daha da derinine indikçe ve epidemiyolojik çalışmalarla bunların sağlık üzerindeki etkilerini tespit edebileceğiz” ifadelerini kullandı.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
23807 kez okundu.
18 kişi, toplam 18 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
plastik atık, çevre kirliliği ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim