Anlık Bildirim
LIGO'nun kütleçekim dalgalarını keşfettiğine dair çıkan söylentiler sonunda resmiyete kavuştu. Dün gece kütleçekim dalgaları, kütleçekim dalgalarının önemi ve bugün düzenlenen basın toplantısı hakkında bilgiler verdiğimiz haberimizin ardından, bugün nihayet son yılların en büyük bilimsel gelişmesine tanık olma fırsatı yakaladık.

TSI 17.30'da başlayan toplantı da LIGO'dan birçok araştırmacı yer aldı. Ünlü fizikçi Kip Thorne'un da katıldığı basın toplatısında sahneye çıkan ilk kişinin cümlesi, hayli heyecanlı bir şekilde, "kütleçekim dalgalarını keşfettik" oldu. Keşif hakkında birçok bilginin verildiği toplantıda gözlemin öneminin üzerinde de bolca duruldu. Keşfin astronomi bilimi için ifade ettiği anlamı; Galileo'nun teleskopla uzayı izlemeye başladığı ana benzeten araştırmacılar, evrenin anlamlandırılması yolunda bu anın çok büyük bir adım olduğunu belirttiler.
Bilim dünyasında tarihi gün: Kütleçekim dalgaları ilk kez gözlemlendi!
 
LIGO'nun ilk kez 14 Eylül 2015 tarihinde gözlemlediği kütleçekim dalgalarının kaynağı; 1.3 milyar ışık yılı uzaklıkta bulunan yaklaşık 30 güneş kütlesindeki iki kara deliğin çarpışıp birleşmesiydi. LIGO araştırmacılarından Eric Thrane, bu çarpışma için, şu ana kadar kaydedilen en şiddetli olay olduğunu söyledi. Gözlemlenen dalgaların, kara deliklerin dev boyutlarına rağmen oldukça küçük olması da adeta kütleçekim dalgalarını belirlemenin neden bu denli zor olduğunu ortaya koyar nitelikteydi.

Basın toplantısının başlarında kürsüye çıkan LIGO araştırmacısı David Reitze, şöyle konuştu:"Kütleçekim dalgaları nihayet keşfedildi ve evreni gözlemleyebileceğimiz yepyeni bir penceremiz oldu. Bu keşif, uzayı anlamlandırma şeklimizi tamamen değiştirecek. Ayrıca Einstein'ın haklı olduğunu da nihayet kanıtlamış olduk."

Gözlemlenen dalganın ölçümlerine de yer verilen basın toplantısında ayrıca kütleçekim dalgalarının ürettiği sesi de ilk kez duyabilme şansı yakaladık.

Konferansın son kısmında basın mensupları, LIGO araştırmacılarına soru sorma fırsatı da yakaladılar. "Gözlemlerin devamı gelecek mi? yoksa bu yalnızca şans eseri gerçekleşen bir şey miydi?" şeklinde sorulan bir soruya araştırmacıların yanıtı şöyle oldu:"Evet! gözlemler devam edecek. Fizikçiler bu yıl içerisinde birkaç kütleçekim dalgası da gözlemleyebilecekler. Gözlemlerin hassasiyetini ve okuma kabiliyetimizi de artıyoruz"

Keşfin zaman yolculuğunu mümkün kılabileceği yönündeki söylentilerle ilgili bir soruyu ise ünlü fizikçi Kip Thorne cevapladı:"Bu keşif, uzayzamanı daha derin bir şekilde anlayabilmemizi sağlayacak. Maalesef zaman yolculuğunu mümkün kılabileceğini düşünmüyorum, öyle olmasını isterdim ama bu tamamen farklı bir şey."

Geçtiğimiz Eylül ayından beri sosyal medyada dolanan söylentiler böylece nihayet resmiyete kavuşmuş oldu. National Science Foundation'ın (Ulusal Bilim Vakfı) YouTube adresi üzerinden canlı yayınlanan toplantıda, son yılların en büyük keşfi açıklandı. Kütleçekim dalgalarının gözlemi, astronomide yepyeni bir dönemin başlangıcı olacak. Uzay-zaman bükülmesini ve kütleçekim dalgalarını daha iyi anlayabilmek için aşağıdaki videoya göz atabilirsiniz. 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
10954 kez okundu.
17 kişi, toplam 18 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
ligo, kütleçekim dalgaları ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim