Anlık Bildirim

Bir dakika içinde DNA ile kimlik doğrulayan sistem geliştirildi

Columbia Üniversitesi ve New York Genom Merkezi'ndeki araştırmacılar, DNA kullanarak kişinin kimliğini sadece bir dakika içinde tespit edebilen yeni bir sistem geliştirdi.

Bir dakika içinde DNA ile kimlik doğrulayan sistem geliştirildi
 

Parmak izi ve iris tarama veya yüz tanıma gibi teknolojiler ile saniyeler içinde kimlik doğrulamak mümkün ancak bilim kurgu filmlerinde olduğu gibi çok kısa sürede DNA analizi yaparak kimlik doğrulayan sistemler henüz geliştirilmiş değil. Columbia Üniversitesi ve New York Genom Merkezi'ndeki araştırmacılar ise DNA ile kimlik doğrulama yöntemini yaygın hale getirebilecek bir çalışmaya imza attı. Araştırmacılar DNA ile kişinin kimliğini sadece bir dakika içinde tespit edebilen bir sistem geliştirdi.


Hızlı ve Ucuz 

Günümüzde kan örneği ile yapılan DNA testlerinin (örneğin babalık davalarında) sonuçları bir haftada belli olurken araştırmacılar bu süreyi çok daha kısa bir hale getirip DNA ile kimlik doğrulama teknolojisini toplum için daha faydalı hale getirmeyi istiyorlar. Geliştirilen sistem ile afet veya uçak kazaları gibi çok fazla insanın hayatını kaybettiği olayların ardından kimlik tespit etme çalışmalarının hızlanacağı tahmin ediliyor. Sistemin ayrıca olay yeri incelemelerinde ve suçluların tespitinde de kolaylık sağlaması bekleniyor. Oldukça fazla kullanım alanı olan sistemin bir diğer faydası(ve şu an için en önemli faydası) ise kanserle mücadelede doğru DNA diziliminin tespit edilmesinde kendisini gösterecek.


Geliştirilen sistem, Oxford Nanopore Technologies ekibi tarafından tasarlanan ve DNA'daki; A, T, C ve G nükleotitlerinin okunmasını ve sıralanmasını sağlayan MinION isimli cihazın üzerinde çalıştırılıyor. Bakteri ve virüsleri inceleme konusunda oldukça başarılı olan MinION, yüksek hata oranı ve DNA zincirinde geniş boşluklar bırakması nedeniyle insanlar üzerinde etkili olarak kullanılamamıştı. Yeni sistemdeki iki aşamalı süreç ise MinION ile çok daha başarılı sonuçların çok daha kısa sürede elde edilmesine olanak sağlıyor.


İkili Doğrulama Süreci 

Çalışmanın lideri Columbia Üniversitesi'nden Yaniv Erlich, iki aşamalı süreci şöyle açıklıyor: Araştırmacılar ilk olarak MinION ile DNA'daki, kişiden kişiye değişen ve onları benzersiz yapan nükleotit varyantlarına ulaştı. Sonrasında ise bu varyantlar Bayes algoritması olarak adlandırılan bir algoritma ile DNA veri tabanındaki diğer DNA'lar ile karşılaştırıldı. Araştırmacıların elindeki DNA, veri tabanındaki DNA'lar ile çapraz kontrole tabi tutulurken her kontrol sonrasında arama kümesi daralıyor ve bir sonraki DNA'nın mevcut DNA ile eşleşme olasılığı artıyordu. Sonunda 60 ile 300 çapraz kontrolün ardından araştırmacıların elindeki DNA'nın, veri tabanındaki bir DNA ile eşleştirildiği gözlemlendi.


Bir dakika içinde DNA ile kimlik doğrulayan sistem geliştirildi
 
MinION'in küçük boyutu sayesinde sistem kolayca taşınabiliyor 

Geliştirilen sistem ilk kez test edilirken araştırmanın yazarlarından Sophie Zaaijer'in yanağından alınan hücreler sisteme yerleştirildi. Yaklaşık bir dakika kadar süren DNA taramalarının sonucunda sistem Zaaijer'in DNA'sını veri tabanındaki bir DNA ile eşleştirmeyi başararak kimlik doğrulama görevini yerine getirmiş oldu.


Herkes Ücretsiz Olarak Faydalanabilir

Kredi kartı boyutunda ve 1000$'dan daha ucuz olan MinION cihazının taşınabilir oluşu sistemin her türlü ortamda kullanılmasına imkan sağlıyor. Hızlı, kolay ve ucuz bir şekilde DNA ile kimlik doğrulama kabiliyetine sahip olan sistem, kimlik doğrulama çalışmalarını tamamen değiştirebilecek bir potansiyele sahip. Üstelik geliştirilen sistemin laboratuvarlarda kullanılması için beklemeye de gerek yok. Araştırmacıların geliştirdikleri sistem  Genel Kamu Lisansı ile GitHub üzerinden indirilebiliyor. Böylece MinION cihazına sahip bütün laboratuvarlar ve kuruluşlar bugünden itibaren sistemden faydalanabilir. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim