Anlık Bildirim

Japonya, Ay’da araştırma yapmak için dönüşen bir robot gönderecek

Japonya Uzay Araştırma Ajansı (JAXA), Ay yüzeyini kapsamlı olarak incelemek üzere bir şekilden diğerine dönüşen küçük robot gönderecek.

Dönüşen robot
Uydumuz Ay’ın insanlı görevlerle yeniden ziyaret edilmesi kapsamında yürütülen çalışmalar aralıksız sürdürülüyor. Japonya Uzay Araştırma Ajansı’nın (JAXA) Ay yüzeyini kapsamlı olarak incelemek üzere geliştirdiği top şeklindeki robot da bu çalışmalardan sadece biri.

İnsanlığın Ay’da kalıcı olarak bulunmasına yönelik yapılan çalışmaların ve buna bağlı olarak geliştirilmesine devam eden araçların uydumuzun zorlu yüzeyinde hangi şartlar altında hareket edeceğini bilmek ilerisi için oldukça önemli. JAXA’nın üzerinde çalıştığı 'Lunar Cruiser' adlı araç için Ay’a gönderilmesi planlanan robotu farklı kılan özellik ise robotun şekil değiştirebilmesi olarak karşımıza çıkıyor.

Dönüşen robot

JAXA’yla birlikte Sony, Doshisha Üniversitesi ve oyuncak üreticisi Tomy Company’nin de dahil olduğu ortaklık neticesinde geliştirilen robot oldukça küçük boyutlara sahip. 88 mm çap ve 250 g ağırlığa sahip olacak araç, Ay yüzeyine ulaştığında top halinden “koşucu” şekline dönüşecek. Robotun iki yarım küre halinde üretilecek olan dış iskeletinin yanlara doğru açılmasıyla elde edilecek bu şekil, aracın Ay yüzeyinde hareket etmesini sağlayacak.

Dönüşen robot Tam Boyutta Gör

Ay yüzeyinden görüntü ve veri elde etmek üzere gönderilecek robotun JAXA’ya göre asıl görevi ise Lunar Cruiser’ın yüzeyde hareket ederken buna ay toprağı diyebileceğimiz regolitin nasıl tepki vereceğini anlamak.

Robotun çapı göz önünde bulundurulduğunda, aracın elde ettiği verileri Dünya’ya gönderecek kadar güçlü bir vericiye ev sahipliği yapamayacağını görüyoruz. Burada da devreye robotu Ay’a getiren iniş aracı giriyor. Bu anlamda iniş aracı, robotun elde edeceği verilerin Dünya’ya iletilmesini sağlayan bir röle olarak görev yapacak.

JAXA, robot kâşifi ispace’in Ticari Ay iniş aracıyla 2022 yılında uydumuza göndermeyi planlıyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
8260 kez okundu.
11 kişi, toplam 12 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
robot, JAXA ve
3 etiket daha ay artemis Popüler Bilim
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim