Anlık Bildirim

İsviçre rulosundan esinlenerek dünyanın en küçük pili geliştirildi

Araştırmacılar, yeni nesil giyilebilir sensörlere güç sağlayabileceğini belirttikleri mikro pili geliştirirken İsviçre rulosunun katmanlı yapısından esinlendiklerini söylüyorlar.

Dünyanın en küçük pili, bir kekten esinlenerek geliştirildi Tam Boyutta Gör

Elektronik alanındaki gelişmelerle beraber bunlara güç sağlayacak teknolojiler de geliştirilmeye devam ediyor. Son olarak çok daha küçük nesnelerin çalışmalarına odaklanan bilim insanları, mikro ölçekli bir pil geliştirmeyi başardılar. Araştırma ekibi mikro pili geliştirirken bir kek olan İsviçre rulosundan esinlendiklerini belirtiyorlar.

Kekten esinlenerek mikro pil geliştirmek

Chemnitz Teknoloji Üniversitesi bilim insanları, akıllı toz uygulamalarında (küçük mikro elektronik cihazlar) kullanılabilecek dünyanın en küçük pilini ürettiler. Araştırma ekibi pili üretmek için polimerik, metalik ve dielektrik malzemelerden oluşan ince tabakaların bir silikon devre levhası yüzeyi üzerine art arda kaplanmasıyla doğal gerilime sahip katmanlı bir sistem oluşturdular.

Dünyanın en küçük pili, bir kekten esinlenerek geliştirildi Tam Boyutta Gör

Gerçekleşen mekanik gerilim,oluşturulan ince katmanlı sistemin katmanlarının geri çekilerek İsviçre rulosu mimarisine dönüşmek için birbirlerinin etrafında yuvarlanarak kendinden sarımlı bir silindir mikro pil oluşturulmasını sağlıyor. Ekip, bu yöntemin yerleşik çip üretim teknolojileriyle uyumlu olduğunu ve bir silikon devre levhası yüzeyinde yüksek verimli mikro piller üretebilmesine olanak tanıdığını söylüyor.

Oluşturulan pil, bir milimetre kareden önemli ölçüde daha küçük ve santimetre kare başına minimum 100 mikrowatt saat enerji yoğunluğuna sahip.

Araştırma ekibi, geliştirdikleri bu yöntemle dünyanın en küçük bilgisayar çiplerine yaklaşık on saat boyunca güç sağlayabilen şarj edilebilir mikro piller üretilebileceğini belirtiyor. Nesnelerin İnterneti, minyatür tıbbi implantlar, mikro robotik sistemler ve ultra esnek elektronikler gibi alanlarda geleceğin mikro ve nano elektronik sensör ve aktüatör teknolojilerin bu pillerin muhtemel kullanım alanları olarak gösteriliyor.

Kaynakça https://newatlas.com/energy/worlds-smallest-battery-swiss-roll-cake/ https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/aenm.202103641 Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim