Güney Kore'nin KSTAR deneysel füzyon reaktörü, 100 milyon santigrat derece sıcaklıktaki plazmayı 20 saniye muhafaza ederek yeni bir rekora imza atmayı başardı.
Çin'in geçtiğimiz yıl tamamladığı yeni nesil deneysel füzyon reaktörü HL-2M ilk kez aktifleştirildi. Yeni reaktörün 150 milyon santigrat derece sıcaklıklarla plazma muhafaza edebileceği söyleniyor.
Birleşik Krallık, nükleer füzyon hedeflerinde kararlı adımlarla ilerliyor. Oxfordshire'da kurulan yeni deneysel füzyon reaktörü ilk kez bu hafta çalıştırıldı ve ilk plazma üretildi.
MIT'li araştırmacıların yeni füzyon reaktörü dünyanın ilk yapay güneşi olabilir mi? Tasarımı tamamlanan 'SPARC' isimli yeni reaktörün inşaası önümüzdeki yıl başlıyor.
Nükleer füzyon, dünyayı değiştirebilecek inanılmaz bir potansiyele sahip. Ülkeler haricinde ayrıca çeşitli araştırma grupları da füzyon hayalini gerçeğe dönüştürmek için bugün büyük uğraşlar veriyor.
Nükleer füzyon çalışmalarında öncü ülkelerden olan Çin, yeni nesil reaktörünün geliştirme sürecinde sona geldi. HL-2M isimli reaktör önümüzdeki yıl ilk kez çalıştırılacak.
Dünya üzerinde yapay bir Güneş oluşturma fikrini temel alan füzyon çalışmalarında Çin'den yeni bir rekor haberi geldi. Araştırmacılar tam 100 milyon santigrad derece sıcaklığında plazma üretmeyi başar
Tokyo Üniversitesi bilim adamları tarafından gerçekleştirilen manyetik alan deneyinde beklenenden çok daha güçlü manyetik alan oluşmasıyla laboratuvar kapısı havaya uçtu.
Colorado Eyalet Üniversitesi'ndeki bilim insanları ısıtılan nano-teller ile mikro ölçekte daha önceki deneylere kıyasla çok daha verimli nükleer füzyon tepkimesi elde etmeyi başardı.
Teknoloji devi Google şimdi de nükleer füzyon çalışmalarına destek veriyor. Şirket, geliştirdiği yeni bir algoritmayla beraber füzyon çalışmalarındaki kompleks problemlere hızlı çözümler üretiyor.
MIT'nin füzyon çalışmalarına öncülük eden Earl Marmar, füzyonun aslında sandığımız kadar uzak olmadığını söylüyor. Marmar'a göre 2030'lu yıllar itibariyle füzyondan enerji elde etmeye başlayabiliriz.
Chalmers Teknik Üniversitesi'nden İsveçli bilim insanları nükleer füzyonun önündeki başka bir engeli daha ortadan kaldırdı. Sınırsız enerjiye artık bir adım daha yakınız.
Dünya üzerinde bir Güneş oluşturabilir miyiz? Nükleer füzyon teknolojisi işte bunu amaçlıyor. Ünlü popüler bilim kanalı Kurzgesagt, yeni videosunda nükleer füzyonu sadece 6 dakikada açıklıyor.