Anlık Bildirim
Sıradaki Video

iPhone 6 ailesi için Zırhlı kılıflar Spigen iPhone 6 Armor ailesi inceleme videosu

iPhone 6 ve 6 Plus'ı zorlu koşullardan koruyacak zırhlı kılıfları sizler için denedik. Spigen Tough Armor, Neo Hybrid, Neo Hybrid Metal, Armor CS ve Thin Fit A bu videoda yer alan kılıflar arasında.
iPhone 6 ve 6 Plus'ı zorlu koşullardan koruyacak zırhlı kılıfları sizler için denedik.
Bu videomuzda sizlerle beraber Spigen’in iPhone 6 ve iPhone 6 Plus için üretmiş olduğu koruma odaklı kapları inceleyeceğiz.

İncelememize kaslı çizgileriyle öne çıkan Tough Armor ile başlayalım.

Tough Armor, Gümüş, metal, siyah ve şampanya gibi renk seçenekleriyle geliyor. Köşelerine de hakim olan TPU malzeme üstündeki renkli sert plastik polikarbon ile iki katmanlı bir yapıda. 

Çetin ve sağlam gibi anlamlara gelen Tough’un adının hakkını verdiğini söylememiz gerek. Zira Tough Armor, ısı, yağmur, nem, kum, toz, suya batırma, titreşim ve en önemlisi de şok, yani düşme testini içeren Military Standarts, yani Askeri Standartlar testinden başarıyla geçmiş. Düşürme testinin, taşınabilir cihazların en çok düştüğü yüzeylerden biri olduğu belirlenen ahşap kaplı beton üzerine, 1.2M’den, farklı şekillerde 26 defa düşürülmesini içerdiğini belirtelim. 

Ama şundan da bahsetmek lazım, telefonun eldeki tutuşu tamamen değişiyor. Peki bu kötü bir deneyimi mi beraberinde getiriyor? Kötü olarak nitelendirmekten çok farklı olduğunu söylemeliyim, nihayetinde Tough Armor ile hayli iyi bir koruma almış oluyorsunuz, korumanın bedeli olarak da iPhone 6 ve 6 Plus’ın ince yapısından ve alüminyum hissiyatından doğal olarak feragat ediliyor.

Telefonu Tough Armor’a yerleştirmek ise gayet kolay ancak butonlara biraz dikkat etmek gerek, bu yüzden önce kilit tuşunu kabın içerisine alıp yerleştirmenizi tavsiye ederim, butonları yormamakta fayda var.

Kabı taktıktan sonra dikkati çeken bazı şeyler oluyor. İlki yanakların ekrandan dışarıya doğru bir miktar bombe yaparak kenarları sarmış olması. Bu sayede iPhone 6 ve 6 Plus’ın telefonun doğasından ötürü kenarlardan bombeli ve düşme durumunda kırılmaya hayli müsait ekranı koruma altına alınmış.

Tough serisinin dizaynı gereği TPU malzeme kesin çizgilerle şekillendirilmiş, kaplarda kaslı görünümden yana olanların seveceğini söyleyebilirim. Butonlar ise genel yapıdan biraz daha ince TPU ile kaplı, kilit butonu ise açıkta. Butonların basış hissiyatı gayet iyi, bunda tuşların doğal yapısının katkısı büyük, kapta ise içten sert TPU’larla butonlar desteklenmiş. Kilit butonunun, kabın yapısı ve kalınlığı sebebiyle bir miktar derinde kaldığını söylemeliyim, rahatsızlık vermese de ilk başlarda zorluyor ve ufak bir alışma dönemi şart.

Kabın köşelerinde Spigen’den alışık doluğumuz Air Cushion, yani hava odacıklarına yer verilmiş. Süspansiyon görevi gören ve TPU malzeme ile şoku yayan bu teknoloji basit ama etkili. Şoku emebildiğinin en büyük kanıtı da telefonun yere köşesiyle düştüğü vakit zıplıyor olması.

Arka yüzey, koruma odağı ve kaslı tasarım anlayışından nasibini almış. Kabın dört bir yanındaki 0.7mm yüksekliğindeki tümseklerle telefonun düz zeminlerde düştüğü durumlarda yerden yüksek kalması amaçlanmış ancak telefonun her zaman düz bir zemine düşecek kadar şanslı olabileceğini sanmıyorum doğrusu. Hele ki telefonunu çalışma sahalarında, engebeli alanlarda kullananlar için telefonun düz zemine düşmesi hayli zor bir senaryo ama çoğu zaman kapalı alanlarda çalışan biri olarak şahsen işime yaradı, cebinizde, masada, düz zeminlerde kolay kolay çizilmeyen kap böylece düştüğü düz zeminlerde de çizilmemiş oldu.

Özetlemek gerekirse Tough Armor, korumanın bedeli olarak iPhone’un alüminyum hissiyatı ve inceliğinin ikinci planda alındığı, adının hakkını askeri sınıf dayanıklılık testleriyle veren, maksimum gövde ve çerçeve koruması isteyenlere yönelik bir kap olmuş.

Sırada Tough Armor’a göre çok daha ince yapısı ve renkli bumper’ı ile Neo Hybrid var.

Neo Hybrid rengarenk bir kap değil ama özellikle beğendiğim gümüş, sarı, kırmızı, altın ve daha birçok renkte polikarbon bumper’a sahip, renk seçenekleri diğer kaplara kıyasla hayli geniş. Gönül ister ki bu bumper’lar teker teker alınabilsin, sonrasında kullanıcı istediği şekilde veya giyimine göre renkli bumper’lardan birkaç tane edinip, tarzına uydurabilsin ancak böyle bir seçenek sunulmamış.

Neo Hybrid, Spigen’in iPhone 6 ve 6 Plus için ürettiği en zarif ve ince kap belki de. Çerçevesinde renkli polikarbon bumper’a yer verilen kabın verdiği hissiyat polikarbon malzemeden beklenen seviyede. Telefonu kaba yerleştirken ise bumper’ın çıkarılması gerekiyor. Sebebi ise bumper’ın TPU malzemenin esneme payını engellemesi ve kabın telefona tam tamına oturacak şekilde tasarlanması olduğunu belirtelim.

Butonlara erişim kabın üzerindeki plastik butonlarla sağlanmış, kilit butonu ise açıkta ancak biraz derinde kalıyor, ufak bir alışma süreci gerektiriyor. Telefonu kaba yerleştirmeden butonlar önce hayli bol ve düşüp kaybolacakmış gibi görünebilirler ancak hem kendi aralarında hem de bumper’a sabitlenmiş olduklarını belirtelim.

TPU malzeme ise Spigen kapların büyük kısmında olduğu gibi şok emici yapıda, darbeleri kompense etmeyi hedefleyen Air Cushion ile hava odacıklarına da yer verilmiş. İç yüzeyi de aynı amaçla hava kanalları oluşturan desenlerle şekillendirilmiş. Neo Hybrid, tasarımsal farktörler göz önüne alınarak ince tutulmuş TPU’su ve sert polikarbon bumper’ıyla yerle temas durumunda şoku, Tough Armor gibi köşeleri TPU ile kaplı kaplar kadar iyi kompanse edemiyor ancak yüksek tutulmuş yanakları ve hava odacıklarıyla donatılan TPU’suyla yine de hayli iyi bir koruma ortaya koyuyor

Telefonun doğal yapısından çok ayrılmamasını sağlayan kap elbette alüminyum hissiyatı vermiyor ancak noktacıklardan oluşan yapısı hissiyat anlamında başarılı, aynı zamanda da telefonun doğal yapısına kıyasla kaymasını hayli engelliyor, dikkatsizlikten dolayı telefonunu sık sık düşüren biri olarak şahsen beğendim.

Neo Hybrid, hem tasarım hem de korumanın dengede tutulduğu, telefonun doğal boyutlarından çok sapmamasını hedefleyen, kullanmayı yeğlediğim kaplardan biri oldu ama şahsen abisi olarak nitelendirdiğim bir sonraki kabı gördükten sonra sizin de tercihiniz muhtemelen değişecektir.

Sıradaki kap Neo Hybrid Metal.

Adından da anlaşılabileceği üzere Neo Hybrid Metal, metal içerikli bir kap. Şahsen kırmızı ve mavi bumper’lı modellerini özellikle beğendiğim kabın gümüş, metal ve şampanya rengi seçeneği de mevcut. 

Neo Hybrid Metal’in de inceliği hedeflediğini, birkaç önemli detayla ayrılarak Neo Hybrid’i gölgede bıraktığını baştan belirtmeliyim. Ancak buna telefonu kaba yerleştirirken bumper’ın çıkarılması gerektiği dahil değil.

İlk bakışta tasarım çizgileriyle Neo Hybrid ile aynı gözüken kabın ayrıldığı noktalar elinize aldığınızda ortaya çıkıyor. Tutar tutmaz kalitesini hissettiren alüminyum bumper’ın verdiği hissiyat hayli iyi ve hayli sağlam, bükebilmek için tüm gücünüzle bayağı güç sarfetmeniz gerek, iPhone 6 ve 6 Plus’ın alüminyumundan fazlası var eksiği yok desek yanlış olmaz herhalde. 

Lafın gelişi fazlalıklarından biri ise elmas kesim kenarlarda yatıyor, bumper’ın uç kenarlarında elmas kesim işlemi uygulanmış ve parlatılmış, bu da hem hissiyat hem de görünüm anlamında Neo Hybrid Metal’i farklı bir noktaya taşımış. Neo Hybrid yerine fiyat farkına rağmen Neo Hybrid Metal’i tercih etmek için gayet yeterli sebepler olduklarını düşünüyorum.

Butonlar da bumper ile ayı renkte alüminyumdan imal edilmiş. Hayli iyi bir his veren butonların basış hissiyatları da gayet iyi, gayet tok, öyle ki telefonun doğal butonlarının verdiği hissiyatı aratmıyor. Kilit butonu her zamanki gibi açıkta ve alışma süreci gerektiriyor.

Arka yüzey ise Neo Hybrid’de olduğu gibi noktacıklarla desenlendirilmiş, bu sayede iPhone’un doğal yapısıyla karşılaştırıldığında elinizden kayıp düşmesi hayli zorlaştırılmış. Neo Hybrid’den ayrıştığı detaylardan biri de Apple logosunun açık bırakılması oluyor. Telefonunun markasının görünmesi veya görünmemesinin önemi kişiden kişiye değişir elbette ancak telefonun doğal yapısına daha yakın bulduğum için yeğlediğim bir detay olmuş.

Koruma anlamında değerlendirecek olursak yorumlarım Neo Hybrid’e benzer şekilde olacak, düşme esnasında ilk olarak metalin yerle temas edecek olması şoku TPU köşeli kaplar kadar iyi absorbe edemeyeceği anlamına geliyor ancak bu demek değildir ki bu kap koruma sağlamıyor. Spigen kaplar arasında koruma anlamında ikinci sıraya düşebilir ancak yükseltilmiş yanakları ve Air Cushion’la güçlendirilen yapısıyla piyasadaki çoğu kaba göre yine de hayli korumalı bir kap.

Neo Hybrid Metal’in düşme durumunda akıllara getirdiği soru ise şu; Metal bumper ne kadar dayanıklı? Hele iPhone 6’nın kendi alüminyumundan sağlamlık anlamında çok daha başarılı olduğunu söylemeliyim. Çizilme tarafında ise günlük kullanımda bir sıkıntı yaşatmıyor, anahtar gibi sivri cisimler dahi ben inadına zorlayana kadar alüminyum bumper’ın üzerinde çizik bırakmadı. Düşme durumunda ise alüminyumun doğası gereği ezilmeler oluşabiliyor, bu iPhone 6’nın doğal kasası için de geçerli bir durum. Neyse ki iPhone’un aksine ezilmeler olsa bile kolay kolay renk atmıyor.

Neo Hybrid Metal, Spigen’in iPhone 6 ve 6 Plus için üretmiş olduğu şahsen en zarif, en başarılı bulduğum kap oldu. Diğer kaplar bir yana, bu kap bir yana diyebileceğim ender kaplardan.

Sırada ise işlevselliğin ön plana çıkarıldığı ve sık rastlamayacağınız türden Armor CS var.

Metal, şampanya, turkuaz ve beyaz rengi seçenekleriyle gelen Armor CS, Spigen’in işlevselliği ön plana çıkardığı ve sınırlı sayıda telefon için geliştirdiği bir kap.

Görünümünden de belli olduğu üzere Armor CS hayli kalın, açıkcası sunduğu işlevi ve kişiye göre sağladığı kolaylığı test etmeden listemde bulunduracağım kaplar arasına almazdım ama denedikten sonra fikriniz değişebilir.

Spigen’in diğer koruma odaklı kaplarında olduğu gibi aslında iki parçadan oluşuyor; TPU ve renkli sert polikarbon malzeme.

Spigen TPU’larının iç yüzeyinde görmeye alışık olduğumuz hava kanalları oluşturan desene Armor CS’de de yer verilmiş. Her ne kadar Spigen Türkiye ve anavatanındaki sitelerinde Armor CS’deki Air Cushion’dan bahsedilmemiş olsa da bu kap da Air Cushion, yani çarpa ve düşme durumunda şoku kompanse eden hava odacıklarına sahip. Öyle olmasa bile kabın kalın yapısı başlı başına bir koruma önlemi zaten.

Ses ayarı butonlarının TPU butonlarla kapatıldığını ve kilit tuşunun da açık bırakıldığını ekleyelim, tuşların basış hissiyatı iyi ama Neo Hybrid Metal’deki kadar hoş ve etkileyici değil.

Arkayüzündeki çizilmeye dayanıklı renkli sert polikarbon malzeme ise ardında bu kabı alınası kılan işlevsel yanını barındırıyor; kart bölmesi. Kredi kartı, okul kimliği, iş kartları gibi birçok kartı koyabileceğiniz bu göze iki kart koyulabiliyor, aslında kabın kalınlığının en büyük sebebi iki kart alabilen iki ayrı göz. Kendi kullanımımda dışta kalan göze akbilimi, hemen arkasına sürekli kredi kartı kullanan biri olarak kredi kartımı yerleştirdim.

Akbil basmakta zorlanmadığımı söyleyeyim, kabın içinden rahatlıkla okunabiliyor. Kredi kartını ise iki hamlede kabın içerisinden alıp alışveriş yapmak şahsen kolayıma geldi, temassız ödemede de problem yaşamadığımı belirtmeliyim, sadece arada bir kredi kartının yanında akbil de varken pos makinesi görmemezlik yapabiliyor. Bir yandan kredi kartınızın temassız ödeme destekli olması gerektiğini de not düşelim. Özetle, günlük kullanım senaryosunda cüzdan taşıma ihtiyacını ortadan kaldırdığını söyleyebilirim ama araya ne olur ne olmaz diye kağıt para sıkıştırmadan edemedim.

Kaba yapısı ve kalınlığı işlevlerine rağmen Armor CS’nin alınabilirliği konusunda soru işaretleri bırakıyor. Yanınızdaki değerli eşyaların tümünün tek bir paket üzerinde toplanmış olması da ne kadar güvenlidir değildir tartışılır ama Armor CS, cüzdan taşıma ihtiyacını ortadan kaldırabilen, kolaylık sağlayan bir kap olmuş.

Son olarak daha çok telefonun doğal yapısını ve tutuş deneyimini korumayı amaçlayan Thin Fit A var.

Gümüş, metal, lacivert ve şampanya renk seçenekleriyle gelen kap daha çok tasarımsal amaçlar güdülerek 0.3mm gibi hayli ince ve 18gram gibi hafif bir yapıda üretilmiş.

Telefona rahat bir şekilde oturuyor ve telefonu sıkı sıkıya tutan bir kap hissiyatı alabiliyorsunuz.

Telefonun 6.9 milimetrelik doğal yapısına olabildiğince sadık kalınarak tasarlanmış kabın yanak kısımları alçak bırakılmış, bombeli ekrandan bir tık yüksek. Bu da yine düşmelerde ilk olarak bombeli ekranın yere değmesinin önüne geçmiş. Kapla beraber telefonun 8.5 milimetre kalınlığa ulaştığını, yani telefonun doğal yapısına sadece 1.6 milimetre eklediğini belirtelim.

Mat kabın tutuş hissiyatı ise koruma odaklı kapların polikarbon malzemesinden daha yumuşak bir hissiyat verecek şekilde üretilmiş, tutuş hissiyatını hoş bulduğumu söyleyebilirim.

Yapısı gereği Thin Fit A’da butonlar açık bırakılmış, kabın yapısı da kalın olmadığı için butonlara erişim gayet kolay.

Kabın arkasına geldiğimizde Apple logosunun açık bırakıldığı görülüyor ancak burada ufak ama önemli bir detaydan bahsetmek gerek. Kabın logo için bırakılan boşluğunda şeffaf bir malzemeye yer verilmiş. Bu da iPhone’ların çizilmesi kolay logosunu koruma altına almış. Neo Hybrid Metal’de ise neden böyle bir detaya yer verilmediği merak konusu doğrusu.

Thin Fit A, Spigen’in telefonun doğal yapısına en yakın ve en ince kabı olmuş. Koruma anlamında vaatkar olmasa da düşme durumlarında telefonun kendi kasasının üzerine düşmesinden iyidir diye düşünüyorum. Ayrıca, kabı taktıktan sonra telefonu koyduğunuz zeminleri de dert etmemiş oluyorsunuz.

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim