Anlık Bildirim

İran'ın yeni isteği mesajlaşma servislerini zora sokabilir

İran'ın yeni çıkardığı karar mesajlaşma servislerini zor durumda bırakabilir. İran, mesajlaşma uygulaması geliştiricilerinden İranlı kullanıcılarına ait verileri ülke içinde depolamasını istiyor.
Online sansür konusunda dünyanın en katı ülkelerinden biri olan İran, sosyal medya ve internet üzerindeki kontrolünü arttırmak için yeni yollara başvuruyor. Bugüne kadar uyguladığı çeşitli yaptırımlara rağmen istediği sonuçları tam olarak alamayan İran hükûmeti, bu kez de mesajlaşma servisleri üzerindeki etkisini arttırmaya çalışıyor.
İran, mesajlaşma uygulaması geliştiricilerinden, İranlı kullanıcılarına ait tüm verileri ülke içinde depolamalarını istedi. Bu şirketlere, İranlı kullanıcılarına ait verileri İran'a taşımaları için 1 yıl süre verildi. Dün açıklanan bu karara uymayan mesajlaşma servislerinin ülkede faaliyet göstermesine izin verilmeyecek.
Mesajlaşma servislerinin kullanıcılarının verilerini İran'da depolaması, hükûmet birimlerinin mesajlaşmaları takip etmelerini, zararlı gördükleri içerikleri kaldırmalarını ve sunuculara el koymalarını kolaylaştıracak. Bu durum kullanıcıların mahremiyeti ve güvenliği için önemli sorunları beraberinde getirebilir.
Özellikle Telegram gibi güvenli mesajlaşma servislerinin bu karardan oldukça kötü etkileneceği tahmin ediliyor. Kullanıcılarının hükûmet gözetiminden korkmadan rahat bir şekilde mesajlaşmasını sağlayan güvenli sistemi sayesinde popüler olan Telegram, yaklaşık 80 milyon nüfusa sahip olan İran'da 20 milyon kullanıcıya sahip.
Öte yandan mesajlaşma servislerinin bu karara uymadıkları halde ülkedeki kullanıcılarını korumaları da ihtimal dahilinde. Bugüne kadar karşılaştıkları online sansür nedeniyle bu engelleri aşma konusunda tecrübe kazanan İranlı internet kullanıcıları, çeşitli VPN uygulamaları sayesinde bu servislere ulaşmaya devam edebilirler.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
4721 kez okundu.
20 kişi, toplam 21 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
İnternet, telegram ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim