Anlık Bildirim

Konteryner taşıma ücretlerinde 15.000$ beklentisi

Pandeminin ilk günlerinden bu yana Çin' deki navlun fiyatları hızla tırmanıyor. Özellikle Avrupa hatlarında fiyatlar rekor seviyelerde seyredip sürekli rekor tazeliyor.

Bildiğiniz üzere Covid-19 salgını sürecinde tüm dünyadaki tüketim oranlarında ciddi artışlar meydana geldi ancak bu talebe yetişebilecek ekipman ve araç sayısında bir artış olmadı. Salgın öncesi 2000$ civarında olan Shenzhen - Shekou - İzmit - Yarımca 40 HQ konteyner taşıma fiyatları bugün 12.000$ seviyelerine ulaştı. DSV Türkiye ofisinden Atınç Kutman ile yaptığım görüşmede bu durumun en büyük sebepleri "artan taleple beraber gemi ve ekipman sayısının artmaması, salgın sebebiyle alıcılarına teslim edilemeyen konteynerlerin Amerika' dan geri dönmemesi" olarak sıralanıyor. Atınç, " Amerika' ya varan konteynerler salgın sebebiyle tır şoförleri tarafından alıcılarına teslim edilemedi. Bu ciddi bir darboğaza sebep oldu" dedi.

Konteryner taşıma ücretlerinde 15.000$ beklentisi Tam Boyutta Gör


DSV' den aldığım diğer verilere göre "tüm dünyada yaklaşık 25 milyon konteyner mevcut. Bu konteynerlerin 1.5 milyon adedi Amerika da kullanılır ve tekrar trafiğe dahil olurdu ancak son zamanlarda Amerika' da kullanılan konteyner sayısı 7 milyona çıktı. Salgın öncesi dönemde 1 konteyner 7 kez kullanılırken bugün ortalama 4.9 kez kullanılmaya başlandı. Bu durum ayrıca konteynerlere erişim problemini tetikledi."

Tüm bu yaşananlar yetmezmiş gibi geçtiğimiz süreçte Süveyş kanalında sıkışan bir konteyner taşıma gemisi tüm deniz trafiğini etkiledi ve ciddi gecikmelere sebep oldu.

Bununla beraber Yantian limanında covid şikayetleri ortaya çıktı ve bununla birlikte gemilerin 1-2 günlük bekleme süresi 10 güne çıktı. Tüm bu sıkıntılı sürece rağmen artan ticaret hacmi ile Çin'deki fabrikalar yaklaşık olarak %19 büyüdüler.

Çin'deki bu büyüme yaz aylarında bir durgunluk dönemine girdi. Normalleşme sürecine giren ülkelerin vatandaşları yaz aylarını seyahat ederek ve turizme para harcayarak geçiriyorlar. Bu da talepte bir azalmaya yol açtı ancak navlun fiyatlarında herhangi bir gerileme yok. Üstelik bu durgunluğa rağmen tüm dünyada Black Friday siparişleri çalışılmaya başlandı. Malzemelerini Çin'den tedarik eden tüm firmalar ciddi bir sipariş sürecine girdi. Bu durumun özellikle Eylül ayında olacak yüklemelerin fiyatlarını 40 HQ konteynerler için 15.000$ seviyelerine zorlaması bekleniyor. Black friday sonrasında ise bir Christmas süreci yaşanacak. Bu süreç hristiyan ülkelerin tüketim harcamalarını ve adetlerini tetikleyecek. Tüm bu sipariş beklentileri ise armatörlere yarayacak ve navlunlar bir süre daha normale dönmeyecek gibi görünüyor.

Hava taşımacılığında da süreç benzer şekilde navlunları etkiledi. Uçak kargo fiyatlarında da Deniz kadar olmasa da artışlar mevcut. Bu durumdan en az etkilenen sektör ise Karayolu taşımacılığı. Görünüşe göre son kullanıcı bir süre daha ithalat ürünlerine daha pahallıya ulaşmaya devam edecek.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim