Anlık Bildirim

Meyve sinekleri kanser tedavisine yardım edebilir mi?

Gündelik hayatta da karşılaştığımız meyve sinekleri, genetiklerinin insanla paralellik göstermesinden ötürü kansere yeni bir çözüm geliştirebilir. Peki nasıl mümkün olabilir bu?

Meyve sinekleri kanser tedavisine yardım edebilir mi? Tam Boyutta Gör

Joel Silverman, kabus gibi bir kanser prognozu ile karşı karşıyadır. Çenesindeki iyi huylu bir kist olduğunu düşündüğü şey, aslında kemiğin yerini alarak gizlice büyüyen nadir bir kanserdi. Tümör kesildikten sonra bile kan dolaşımında saptanamayan bir kalıntı, akciğerlerinde metastatik lezyonlar tohumladı. Doktorları lezyonları göründükleri gibi çıkarmanın ötesinde çok az şey yapabilirler. Bu kanser miyoepitelyal karsinom, standart bir kemoterapi tedavisine sahip değildir.

Florida Boca Raton'da dahiliye doktoru olan 59 yaşındaki Silverman, hastalarına hem iyi hem de kötü haberler vermeye alışkın olduğundan, içinde bulunduğu durum konusunda gerçekçi. Ancak bilimin sürekli olarak mümkün olanın sınırlarını zorladığının da farkındadır. Şimdi umutları kendi kanserine göre uyarlanmış bir ilaç rejimi tasarlamak ve test etmek için yarım milyon meyve sineği kullanacak yeni bir kişiselleştirilmiş tıp paradigmasına bağlı. 

Sineklerin gücü adına...

Lise genetik deneylerinin minik yaratıkları olan bu özel tür sinekler Drosophila melanogaster olarak bilinir. Ve aslında insan biyolojisinin karmaşık modellerine birebir benzerler. Drosophila protein kodlayan genlerin (exome olarak bilinir) yaklaşık yüzde 60'ı insanlarla paralellik gösterir. Drosophila sarhoş olabilir veya obez olabilir, diyabet veya Parkinson hastalığı geliştirebilir ve bazı genetik mühendisliği hileleriyle insanlardakine benzer tümörler geliştirmeye teşvik edilebilir.

Hücreler arasındaki sinyal yolları, örneğin hücresel onarımı kontrol eden mekanizmalar, insanlarda ve sineklerde aynıdır. Harvard Tıp Okulu'nda gelişimsel biyolog ve genetikçi olan Norbert Perrimon, "Sineklerde kansere neden olan bir onkogeni etkileyecek bir ilaç bulursanız, bu ilacın insanlarda da etkili olma ihtimali yüksek" diyor.

Bu durum, Silverman'ın umutlarının yattığı kanserle savaşan “Kişisel Keşif Sürecini” yaratmak için modern genomik dizileme ile birlikte yüzyıllık meyve sineği genetik araştırmasını kullanan Vivan Therapeutics (eski adıyla My Personal Therapeutics) adlı Londra girişiminin öncülüdür. Bu girişimin olayı esasen bireysel bir hasta için sinek temelli klinik deneylerdir: Yüz binlerce meyve sineğine, tıpkı bir insan hastada olduğu gibi aynı kanser mutasyonlarını vererek binlerce ilaç taraması yapabilirler. Buna paralel olarak belirli bir tümörle mücadele için hangisinin en etkili ve hangi kombinasyonlarda olduğunu görmek için testler yapılır ve bir ilaç bulunur. Gerçekten kişiselleştirilmiş bu ilaç hem yaygın kanser ilaçlarını hem de normalde kanser tedavisinde kullanılmayan ilaçlar olur.

Vivan Therapeutics, mide-bağırsak, baş ve boyun kanserlerine ve yerleşik bir tedavisi olmayan nadir kanserlere odaklanmaktadır. Sonuç olarak şirket, hastaların bir rejim için daha hızlı öneriler almasını sağlamak için gen mutasyonları ve önceden test edilmiş ilaç kombinasyonlarından oluşan bir veri tabanı geliştirmeyi planlıyor. CEO ve kurucu Laura Towart, "Kolorektal kanser için, nüfusun yaklaşık yüzde 75'inde çalışan yaklaşık beş ilaç kombinasyonu olduğunu zaten biliyoruz" diyor. 

Bu olay kanser tedavisinde yeni bir ufkun başlangıcı, tek bir biyobelirteç veya yaygın olarak bulunan mutasyona dayalı mevcut hedefli tedavinin ötesine geçen bir hareket olabilir. Sinek tabanlı süreç tek bir tümörde 20 kadar mutasyonun birleşik, etkileşimli etkilerine karşı ajanlar arar. Ancak şimdilik yalnızca tüm alternatiflerini tüketen hastalar için bir seçenek olan bu tedavi biçimi aslında bundan kuşkusuz daha fazlası olmalı. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim