Anlık Bildirim

Müsilaj incelemesinden sevindirici haberler

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve ODTÜ Deniz Bilimleri Fakültesi'nin ortak yürüttüğü müsilaj araştırmasında sevindirici haberler geldi. İncelemede müsilajın deniz tabanına inmediği görüldü.

Müsilaj araştırmasında sevindirici haber

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ODTÜ Deniz Bilimleri ile beraber yürüttüğü Marmara Denizi Bütünleşik Modelleme Sistemi Projesi'nde (MARMOD) yapılan çalışmada Marmara Denizi'nin en derin bölgesinde müsilaj (deniz salyası) incelemesi yapıldı. Bu çalışmayla beraber Marmara Denizi'nde müsilaj araştırması kapsamında ilk defa 100 metre ve ötesinde inceleme yapılmış oldu. 

Haydarpaşa Limanı'ndan kalkan Bilim-2 araştırma gemisi ilk olarak Adalar'ın güneyindeki oşinografi istasyonuna gitti. Burada suyun oksijenini ve diğer bileşenlerini inceleyen CTD Rozet Sistemi 100 metre derinliğe bırakıldı. Daha sonra denizdeki plankton ağından örnekler incelenmek üzere alındı. Bundan sonra da gemi Marmara'nın en derin noktası olarak bilinen Çınarcık Çukuru'nda 1210 metre derinlikte araştırma yapmak için devam etti. Aynı şekilde buradan da numuneler alındı. 

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Yücel yürüttükleri çalışma neticesinde ciddi bir hidrojen sülfür birikimi bulunmadığı kaydetti. Öte yandan çalışmanın ana meselesi olan müsilajın derinlere inip inmemesi konusunda da sevindirici gelişmeler bildirildi. Yücel araştırmadan paylaştığına göre müsilajın yoğun olduğu yer yalnızca ilk 30 metrede. Daha derinlerde bu minvalde bir yoğunluk gözlenmiyor. Yücel açıklamanın devamında bundan sonra 25 noktada daha çalışma yürüteceklerini duyurdu. Buralarda da aynı şekilde müsilaj tabana inmiş mi inmemiş mi onu incelemesi yürütülecek. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
14569 kez okundu.
8 kişi, toplam 11 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
odtü, müsilaj ve
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim