Anlık Bildirim

S3'den DirectX 10.1 destekli yeni ekran kartı ailesi; Chrome 500

Bir dönemin efsanevi ekran kartı üreticisi S3, Chrome 500 serisiyle ATi ve Nvidia'nın aynı segmentteki kartlarına meydan okuyor.

ATi ve Nvidia'nın liderliğindeki ekran kartı endüstrisinde alternatif firmalar da zaman zaman dikkat çekici çözümler ile gündeme gelebiliyor. Bir dönemin efsanevi grafik kartı üreticisi S3, yeni yüzyıla geçiş sürecinde dalgalar sularda boğulma tehlikesi yaşamış ve artan rekabete ayak uyduramayarak VIA çatısı altına girmiş ve çalışmalarını entegre grafik çözümlerine kaydırmıştı.

Savage serisi ekran kartları sonrasında harici ekran kartı pazarında sessizliğe bürünen firma, yıllar süren suskunluğuna Chrome 400 serisi ekran kartlarıyla son vererek merak uyandırmayı başarmıştı. Giriş seviyesi sistemler için hazırlanan Chrome 400 serisi ekran kartları hem aynı segmentteki ATi ve Nvidia çözümlerine kafa tutuyor hem de düşük güç tüketimleriyle dikkat çekiyordu.

S3 rekabete varım diyor!

Chrome 400 serisi ile DirectX 10.1 desteği de sunmaya başlayan ve bu açıdan AMD-ATi'nin hemen ardından en güncel DirectX API'sine destek veren iki firmadan biri olmayı başaran S3, yine Chrome 400 serisiyle lanse ettiği ChromotionHD 2.0 isimli video motoru ile yüksek tanımlı videolara yönelik donanımsal hızlandırma sağlamış ve güç tüketiminin yanında çoklu ortam özelliklerinin de altını çizmişti.

S3 bir süredir üzerinde çalıştığı Chrome 500 serisi yeni ekran kartı ailesini de bugün yaptığı resmi açıklama ile duyurdu. Yeni jenerasyonda da düşük güç tüketimine göz önünde bulunduran firma 400 serisine göre hem ciddi bir performans sıçraması yaptığını hem de ATi ve Nvidia arasındaki yeni rekabet kulvarlarından biri olan GPGPU yani çok amaçlı GPU kullanımına 500 serisiyle birlikte destek verdiğini açıkladı.

S3 rekabete varım diyor!

S3'ün Chrome 500 serisi yeni ekran kartlarında öne çıkan ilk detay DirectX 10.1 desteği. Aynı Chrome 400 serisinde olduğu gibi DirectX 10.1 ve Shader Model 4.1 desteği sunarak bu açıdan ATi harici yegane alternatif olmayı başarıyor. Tabii Nvidia'dan önce geçiş yaptığını da belirtmekte fayda var fakat pazarın yeşil devi Nvidia'ya yakın kaynaklar firmanın DirectX 11'e odaklandığını bir süre önce dile getirmişlerdi.

OpenGL 2.1/3.0 desteği de sunan yeni jenerasyon ekran kartları GPGPU (General Purpose GPU) teknolojisini de destekliyorlar. Bir süre önce bu yönde yazılımsal bir adım da atan firmanın Chrome 500 serisi ekran kartlarının paralel işlem birimleri destek veren uygulamalarda hızlandırma yapabiliyor. S3 de ATi ve Nvidia gibi kartlarının paralel işlem yeteneğini öne çıkartarak gelecek vaat eden bu akıma katılmış oluyor.

S3 rekabete varım diyor!

Chrome 500 serisi S3 kartlarının değinebileceğimiz bir diğer önemli özelliği ise PowerWise adı verilen S3'e özgü teknoloji. Bu teknoloji de temel amaçlı sofistike algoritmalar ve güç yönetim mekanizması ile performans ve güç tüketimi arasındaki dengeyi kurabilmek. Uygulama ihtiyacına göre performans ve güç tüketimi arasında ayarlama yapabilen kartlar 25 watt'ın altında güç tüketimleriyle de hayli iddialı.

ChromotionHD isimli video teknolojisi, Chrome 500 serisinin öne çıkan bir diğer özelliği. Bu teknoloji sayesinde yüksek tanımlı (HD) videolar için donanımsal hızlandırma yapılabiliyor. S3'ün açıkmasına göre Chrome 500 ailesi H.264, MPEG-2, VC-1, WMV-HD ve AVS gibi günümüzün popüler video formatlarına destek verilerek ilgili videoların akıcı oynatılabilmesi için donanımsal hızlandırma yapabiliyor.

S3 rekabete varım diyor!

ATi ve Nvidia'nın özellikle giriş seviyesi ekran kartlarında kullandığı bellek teknolojilerinin bir benzerine S3 de sahip. Firmanın AcceleRAM isimli dinamik bellek kontrol teknolojisi ile gerekli durumlarda sistem ana belleğinden ekran kartının kullanımına yönelik kapasite tahsisi yapılabiliyor. Tabii sistem ve grafik belleği arasındaki veri alış verişinin PCIe arabirimi üzerinden sağlandığını da belirtelim.

Gelişmiş güç yönetimine sahip olan Chrome 500 serisi ekran kartları, saat hızları otomatik olarak kontrol edilebiliyor. Dahili ısı sensörüne de sahip olan yeni kartların GPU sıcaklığı destek veren uygulamalar ile Windows ortamında takip edilebiliyor. HDCP destekli entegre DisplayPort konnektörüne sahip olan kartlar ayrıca Dual-Link DVI ve HDMI desteği de sunmakta.

S3 rekabete varım diyor!

Chrome 500 serisi ekran kartları ayrıca 7.1 kanal Dolby ses desteğine de sahip. Chrome 500 serisi ekran kartı ailesinin lanse edilen ilk modeli Chrome 530GT oldu. Düşük profilli tasarıma sahip olan ve 64-bit bellek veri yolu desteği ile gelen ekran kartı 512MB GDDR2 ile bellek ile donatılmış durumda. Yukarıda bahsettiğimiz özelliklerin tamamına sahip olan Chrome 530GT, PCIe 2.0 arabirimini destekliyor.

Grafik işlemcisi 625MHz'de bellekleri ise 1000MHz'de görev yapan kartın üzerinde DVI ve HDMI konnektörleri de yer alıyor. S3'ün açıklamalarına göre HD video oynatımında Nvidia'nın GeForce 8600 serisinden daha başarılı olan Chrome 530GT, 3DMark 2006 testinde ATi'nin Radeon HD 3450 modelinin önünde yer almayı başarıyor. Chrome 400 serisine göre %30 daha hızlı olduğu iddia edilen Chrome 530GT'nin fiyatı ise 44.95$.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim