Anlık Bildirim

Uzmanlar normalleşme konusunda endişeliler

Bilindiği üzere bugün itibariyle Türkiye'de normalleşmenin üçüncü kısmına geçildi. Ancak aşılanmada fazlasıyla ilerleme kaydedilmiş olsa da önümüzdeki süreç için uzmanlar endişeli.

Uzmanlar normalleşmeye şüpheyle yaklaşıyor Tam Boyutta Gör

Bilindiği üzere bugün itibariyle ülkemizde normalleşmenin 3. etabına geçiliyor. Neredeyse bütün işletmelerin düzeni pandemi öncesi süreçteki koşullarına geri dönüyor. Ancak normalleşmeye dair uzmanlar endişeli yaklaşıyor. Eğer aşılamadan kaynaklı rehavet başlarsa Eylül-Ekim aylarında Türkiye dördüncü dalgayı yaşayabilir. 

Bilindiği üzere nüfusunun üçte ikisini aşılayan İngiltere'de Covid-19 vaka sayıları rekor üzerine rekor kırıyor. Bunu elbette temel sebebi Delta varyantına karşı aşının bir nebze daha savunmasız olması. Öte yandan Bilim Kurulu'nun dün yaptığı açıklama doğrultusunda bilindiğine göre vaka sayılarının artmasının diğer bir sebebi hala yeterince insanın aşılanmamış olması. 

mRNA aşıları çözüm olabilir

Bununla birlikte Türkiye'deki uzmanlardan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Duran Tok nüfusumuzun %60'ının çift doz mRNA aşısı olmasıyla ancak tehdidin azaltılabileceğini söylüyor. Hatırlarsak geçtiğimiz günlerde yapılan araştırmada BioNTech/Pfizer aşısının Delta varyantıan karşı %90 koruyuculuğunun olduğu saptanmıştı. Bu birçok enfeksiyon uzmanına göre güzel bir rakam. Eğer Türkiye mRNA aşısıyla %60 sınırını geçerse önümüzdeki sonbahar-kış dönemini dünyanın geri kalanına göre daha iyi atlatabiliriz. 

Kurban Bayram'ına dikkat!

Diğer yandan Gazi Üniversitesi İmmünoloji Anabilim Dalı öğretim Üyesi Prof. Dr. Vedat Bulut önümüzdeki Kurban Bayramı'nın önemli olduğunu söylüyor. Eğer insanlar dikkatli olmazlarsa önümüzdeki süreçleri çok daha kötü bir şekilde yaşayabiliriz. Dahası henüz iki doz aşı olanlar %20'i bile oluşturmuyor. Bu anlamda maske, mesafe ve hijyen kurallarını hala ciddiye almalıyız. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
9934 kez okundu.
14 kişi, toplam 14 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
covid19, türkiye normalleşme ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim