Anlık Bildirim

Youtube algoritması, genellikle zararlı olabilecek videoları öne çıkarıyor

Youtube’un algoritması, kitle kaynaklı yapılan yeni bir çalışmanın sonuçlarına göre; kullanıcılara sakıncalı veya izlediğine pişman olabilecekleri sorunlu içerikleri öneriyor.

Youtube algoritması zarar veriyor ! Tam Boyutta Gör

Firefox üreticisi Mozilla tarafından yayınlanan çalışmanın sonuçları, Youtube’un ‘’moral bozan’’ videolar öneren binlerce örneğini ortaya çıkardı. Bu birçok örnek; nefret söylemi, şiddet ve yanlış bilgi içeren videolar olarak karşımıza çıkıyor.

Yapılan araştırmaya göre, sorunlu olarak işaretlenen videoların %71’i Youtube tavsiyelerinden geldi. Ortaya çıkan bu tarz videolar, çok daha popüler olma eğilimindeydi. Bu da tartışmalı unsurlar içeren içeriklerin sistem tarafından tercih edilebildiğini gösteriyor.

‘’Moral bozan’’ videoların yaklaşık %9’u daha sonra Youtube tarafından, platform kurallarına uymadığı gerekçesiyle kaldırıldı. Araştırma ayrıca, ingilizce konuşulmayan ülkelerdeki kullanıcılara %60 daha yüksek oranda sorunlu içerik önerildiğini de saptadı.

Youtube bu konuda nasıl bir tavır takınıyor ?

Mozilla, Youtube’un bu önerilen içerikler problemini çözmesi için sağduyulu şeffaflık yasaları gereği gözetimli ve tüketici odaklı çalışması doğrultusunda çağrıda bulundu.

Şirket yazısında, Mozilla ve sayısız diğer uzman tarafından yapılan araştırmada, Youtube ile ilişkilendirilebilecek önemli zararlar olduğunu doğruladı. Youtube, bu sorumluluğu yönetmek için yanlış bir yaklaşım benimsediklerini açıkça ortaya koydu. ‘’Doğru yaklaşıma ancak daha fazla açıklık, şeffaflık ve alçakgönüllülük ile yaklaşacağız’’ denildi.

Mozilla, bu araştırmayı 10 aylık bir süre zarfında, kullanıcıların ‘’moral bozan’’ içerikleri bildirmelerine olanak tanıyan Firefox ve Chrome eklentileri aracılığı ile gerçekleştirdi.

Mozilla, toplamda 91 ülkede 1.622 bireysel kullanıcı tarafından sunulan 3.362 rapor topladı. Araştırma, Temmuz 2020 ile Haziran 2021 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Verileri topladıktan sonra, başvuruları incelemek ve videoların Youtube politikalarını ihlal edip etmediğini araştırması için 42 tane Exeter Üniversitesi araştırmacısını işe aldı.

Araştırmacı analizleri de dahil olmak üzere çalışmanın tam sonuçlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim