Anlık Bildirim

2021'e damga vuran teknolojik gelişmeler

2021 yılı, pek çok teknolojik gelişmenin yaşandığı bir yıl oldu. Peki geride bırakmaya hazırlandığımız yılın önemli teknolojik olayları nelerdi? İşte 2021'de öne çıkan teknolojik gelişmeler:

Her yıl olduğu gibi geride bıraktığımız dönemde de dünyada ve Türkiye'de pek çok güncel teknolojik gelişmeye şahit olduk. Kimisi global krizlere neden olurken, kimisi de insanlığı bir adım daha ileri götürdü.

Bizler de yıl boyu yaşanan bu gelişmeleri, paylaştığımız son teknoloji haberleri ile sizlere aktardık. Dilerseniz şimdi de 2021'e damga vuran bu gelişmelere kısa bir bakış atalım. 

GameStop olayı ve "Meme" teriminin ortaya çıkışı

2021'e damga vuran teknolojik gelişmeler Tam Boyutta Gör

Hisse senedi alım satım işlemlerinde büyük kazançlar sağlamak, genellikle borsa uzmanlarının ya da serbest yatırım fonlarının uzmanlık alanı olarak bilinse de bu durum Ocak 2021'de tersinde döndü. Zira birkaç yatırımcı, serbest yatırım fonlarının ABD merkezli oyun şirketi GameStop hisselerinin %140'ını açığa çıkardığını keşfederek GameStop hisselerinin düşeceği konusunda bahse girdi. Bunun üzerine Reddit'deki r/WallStreetBets forumunun üyeleri, aniden yüksek miktarda GameStop hissesi almaya başladı. Bu da GameStop hisselerinin üç günden daha kısa bir sürede %300 değer kazanmasına neden oldu. Bunun üzerine küçük yatırımcılar büyük kazançlar sağlarken, Wall Street kodamanları ise milyonlarca dolar zarara uğradı. Yaşanan tüm bu hadiseler ise sosyal medyanın serbest piyasaya müdahale ederek bir şirketin hisse senedi fiyatını doğrudan etkilediği meme hisse senedi hareketini başlattı. 

NFT, 2.9 milyon dolarlık Tweet ile bir anda dünyanın gündemine girdi

2021'e damga vuran teknolojik gelişmeler Tam Boyutta Gör

İlk NFT alışverişi 2014'te yapılsa da bu terim ancak 2021'de popüler hale gelebildi. Peki ama nasıl? Twitter'ın kurucusu Jack Dorsey'in ilk Tweet'ini 2,9 milyon dolara satmasıyla NFT, günümüzün en popüler teknolojilerinden biri oldu. İnternetin orijinal kaynak kodlarından tutun da birçok şey dijital varlığa dönüştürülüp milyon dolarlara satıldı.

LG telefon pazarından çekildi

2021'e damga vuran teknolojik gelişmeler Tam Boyutta Gör

Güney Koreli teknoloji devi LG, nisan ayında yaptığı basın açıklamasıyla telefon pazarından çekildiğini duyurdu. Mobil tarafı bir süredir kan kaybeden şirketin fiziksel mağazalarındaki telefonlarının yerini ise iPhone ve iPad gibi Apple ürünleri aldı.

Ticari uzay uçuşları yaygınlaşıyor

2021'e damga vuran teknolojik gelişmeler Tam Boyutta Gör

2021, uzay turizmi için önemli gelişmelerin yaşandığı bir yıl oldu. Blue Origin, SpaceX ve Virgin Galactic şirketlerinin uzay araçlarıyla uzaya siviller gönderildi. Ancak en heyecan verici gelişme Richard Brenson'un uzay yolculuğundan sonra yaşandı. Zira Brenson'un uçuşunun ardından 2022’nin üçüncü çeyreğinde uzay yolculuklarının artacağı açıklandı. Virgin Galactic, uzay yolculuğunun koltuk ücretini ise 450.000 dolar olarak açıkladı.

Tedarik zinciri krizleri

2021'e damga vuran teknolojik gelişmeler Tam Boyutta Gör

2021, adeta küresel tedarik zincirinde yaşanan krizlerle mücadaleyle geçti. Öyle ki yoğun talep patlaması, enerji fiyatlarındaki yükseliş, nakliye konteynerleri eksiklikleri, limanlardaki yoğunluklar, nadir element fiyatlarındaki yükseliş, koronavirüs varyantlarına karşı fabrikaların kısıtlamaya gitmesi, Süveyş Kanalı'ndaki gemi kazası ve Tayvan'daki kuraklık derken dünya; hemen hemen her sektörü derinden etkileyen bir tedarik zinciri kriziyle karşı karşıya kaldı.

Metaverse çağı başladı

2021'e damga vuran teknolojik gelişmeler Tam Boyutta Gör

Facebook'un ismini "Meta" olarak değiştirmesiyle Metaverse kavramı bir anda dünya kamuoyunun gündemine oturdu. Çok sayıda şirket yatırımlarını bu alana yöneltirken, birçok insan da bu kurgusal evrende yer alabilmek için milyon dolarlar harcayıp "sanal arsalar" satın aldı.

Dünya; Facebook, Instagram ve WhatsApp'a 8 saat boyunca erişim sağlayamadı

2021'e damga vuran teknolojik gelişmeler Tam Boyutta Gör

Takvimler 4 Ekim'i gösterdiğinde, tüm dünya Facebook, Instagram ve WhatsApp'a uzunca bir süre erişim sağlayamadı. Yaşanan bu kesinti, dünya kamuoyunda ses getirirken kullanıcılar ancak 8 saatlik kesintinin ardından uygulamalara erişebildi. Kesinti süresince ilginç olaylar da yaşanmadı değil. Öyle ki yaşanan kesintileri gidermek amacıyla şirket binasına gelen Facebook çalışanları, kartları okunmadığı için içeri giremedi.

Dev veri sızıntıları

2021'e damga vuran teknolojik gelişmeler Tam Boyutta Gör

Geride bırakmaya hazırlandığımız bu yılda da oldukça büyük veri ihalleri yaşandı. Öyle ki Facebook ve LinkedIn'daki güvenlik açıkları sebebiyle milyonlarca kullanıcının verisi çalındı. Ülkemizde de Yemeksepeti'nde yaşanan veri ihlalleri oldukça viral oldu.

Yerli koronavirüs aşısı TURKOVAC kullanıma sunuldu

2021'e damga vuran teknolojik gelişmeler Tam Boyutta Gör

Erciyes Üniversitesi ve Sağlık Bakanlığı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) tarafından geliştirilen inaktif koronavirüs aşısı TURKOVAC, acil kullanım onayının ardından uygulanmaya başlandı. Türkiye bu sayede koronavirüs aşısı geliştiren 9 ülkeden biri oldu.

Ekran kartı pazarı kızışıyor: İntel ben de varım dedi

2021'e damga vuran teknolojik gelişmeler Tam Boyutta Gör

İntel, ağustos ayında yeni masaüstü ekran kartlarının ilk duyurusunu gerçekleştirdi. İntel Arc markası altında yeni grafik teknolojilerini duyuran yarı iletken devi, oyun dünyasın hedefleyen üst düzey bu GPU'ları 2022 yılında tüketicilerle buluşturacağını açıkladı.

Persevarance Mars'a iniş yaptı

2021'e damga vuran teknolojik gelişmeler Tam Boyutta Gör

NASA tarafından geliştirilen Persevarance uzay gezgini, 18 Şubat'ta kızıl gezene inerek yeni bir keşif çağını başlattı. Persevarance "Mars'ta yaşam var mıydı?" sorusuna yanıt bulmak için Mars'ta çeşitli araştırmalar yapıp birtakım örnekler toplayacak. Persevarance üzerinde Ingenuity isimli minik de bir helikopter bulunuyor. İlk uçuşunu nisan ayında gerçekleştiren bu helikopter, kızıl gezende keşifler yapıyor.

İlginizi çekebilir: 2021'in dikkat çeken teknolojik ürünleri

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim