Anlık Bildirim

230 milyon yıllık "kabuksuz" kaplumbağa fosili bulundu

Günümüzden yaklaşık 230 milyon yıl öncesine tarihlenen bir çeşit kaplumbağa fosili bulundu. Kabuğu olmayan ama kendine has bir gagası olan tür, bize kaplumbağaların evrimi hakkında bilgiler sunuyor.
Bilim insanları, kaplumbağaların bir zamanlar kabuksuz yaşadıklarını doğrulayan yeni kanıtlar keşfetti. Neredeyse tüm kemikleri fosilleşen kaplumbağa, yaklaşık 230 milyon yıllık ve çift kişilik bir yataktan daha büyük.
Fosil, Güneybatı Çin'deki Guizhou eyaletinde ele geçti. Edinburgh'taki İskoçya Ulusal Müzesi'nden Dr. Nicholas Fraser şöyle söylüyor: "Fosil, bir kaplumbağaya benziyor ama günümüzde yaşayan torunlarından farklı olarak kabuğu yok. Ayrıca tepesinde tuhaf çıkıntılar bulunan hayvanın çok karakteristik bir de gagası var." Antik kaplumbağaya Eorhynchochelys sinensis tür adı verildi. 
230 milyon yıllık 'kabuksuz' kaplumbağa fosili bulundu
 
Fosilin, bir ressam tarafından yapılan canlandırması

Kabuklar, kaplumbağaların korunmasını sağlar. Aynı zamanda su altında uzun süre kalmalarına da yardımcı olabilir. Bunun sebebi, laktik asit birikiminden korunmaya yardımcı olabilecek potasyum ve magnezyumun kabukta depolanmasıdır. Kaplumbağa kabuğu, birbirine kaynaşan kaburgalar, omuzlar ve omurga ile birlikte yaklaşık 50 kemikten oluşur.
Dr. Fraser, kaplumbağaların garip hayvanlar olduğunu söylüyor. Kabuktan bir gömlekleri var ve omuzları da bu kabuğun içinde. Hareket kabiliyetleri oldukça kısıtlı. Buna rağmen yüz milyonlarca yıl hayatta kalmayı başardılar. 
Bu son keşiften önce, fosili bulunan en eski kaplumbağa Odontochelys adındaydı. Bu canlının bir kabuğu vardı ancak tepesinde kemikli bir örtü yoktu. Yeni keşif, kaplumbağaların evrimini ve kabuk gelişimini anlamamız açısından oldukça önemli.
Bulgular Nature dergisinde yayınlandı.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
6439 kez okundu.
11 kişi, toplam 11 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
paleontoloji, nature ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim