Anlık Bildirim

İskeletlerin kökeni hakkındaki 160 yıllık gizem çözüldü

Şimdiye kadarki en eski kemik örnekleri, yaklaşık 400 milyon yıllık bir balık fosilinden geldi. Nature dergisinde yayınlanan çalışmanın sonuçları, iskeletin evrimi hakkında önemli bilgiler sunuyor.
Manchester Üniversitesi ve Bristol Üniversitesi'nden bilim insanları, en eski omurgalı akrabalarımızın kemiklerini incelediler. Bunun için güçlü X ışınlarını kullandılar ve iskeletimizin kökeni hakkındaki 160 yıllık bir gizemi çözdüler. 
Yaşayan omurgalıların iskeletleri dört ayrı doku çeşidinden oluşur. Bunlardan kemik ve kıkırdak, iskeletlerin oluştuğu ana dokulardır. Dentin ve mine (enamel) ise dişlerimizin yapısında bulunur. Bu dokular geliştikçe mineralleşerek, iskelete ve dişe güç ve dayanıklılık katar.
İskeletlerimizin erken evrimi konusundaki kanıtlar, yaklaşık 400 milyon yıl önce yaşamış bir çeşit balığın fosilinde keşfedilmiş olabilir. Bu balık, mineralleşmiş bir iskeletin bulunduğu en eski omurgalıdır.  
Araştırmacılar, sinkrotron tomografi kullanarak balık iskeletine detaylıca baktılar. Çok yüksek enerjili, özel bir bilgisayarlı tomografiydi bu. Böylece iskeletteki gizemli doku tanımlandı. Balığın iskeleti, aspidin adındaki ilginç bir dokudan oluşuyordu. Bu, günümüz omurgalılarında bulunan dokulara pek benzemiyor.
Çalışmanın sonuçları Nature Ecology and Evolution'da yayımlandı. Bilim insanları yaklaşık 160 yıldır aspidinin, mineralli dokuların öncül maddesi olup olmadığını tartışıyordu. Bu çalışma gösterdi ki aspidinin kendisi zaten bir çeşit kemik. Artık kemik dokuların yüz milyonlarca yıllık evrimi hakkında daha çok şey biliyoruz.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim