Anlık Bildirim
 
Spinal kordda meydana gelen travmalar çoğu zaman bireyin yaşantısının tamamen değişmesine neden olabiliyor. Daha çok trafik kazaları ve düşmelerin sebep olduğu bu yaralanmaların büyük çoğunluğu ise erkeklerde görülmekte.


Temel olarak baktığımızda spinal kord yaralanmalarını parapleji ve tetrapleji gibi 2 sınıfa ayırmak mümkün görünse de konu insanın sinir sistemi gibi henüz tam çözülememiş bir yapı olunca oldukça çeşitli sendromlarla karşılaşılabiliyor. En önemli durum ise şüphesiz bireylerin kendi kendine yetebilme durumunun ortadan kalkması.

Bu denli önemli bir durum söz konusu olunca da bilim adamlarının dikkati doğal olarak spinal kord lezyonlarının üstünde oluyor. Minnesota Üniversitesi’nden bir grup araştırmacının bulduğu çözüm ise teknolojinin sağlık alanında kullanımının ne denli büyük gelişmelere gebe olduğunun göstergesi.
Uzmanların araştırması temel olarak lezyon bölgesindeki sinir hücreleri için bir dayanak görevi gören bir model üretmeye dayanıyor. Böylelikle geride kalan hücreler arasındaki bağlantının yeninden kurulması kolaylaştırılmış oluyor.

Aslına baktığımızda çalışma ortaya tamamen yeni bir çözüm koymuyor ancak hali hazırdaki gen terapisininin bölgenin iyileşmesine yönelik tekniği ile lezyon bölgesinin pas geçilerek sinir sistemi için yeni bir rota oluşturulması seçeneğinin bir araya getirilmesi sebebiyle oldukça umut verici görünüyor.

Teknik

Uzmanlar topladığı pluripotent kök hücreleri biyomühendislik uygulamalarıyla nöronal kök hücrelere dönüştürdükten sonra yazdırdıkları 3D model içine yerleştirmişler ki bu yapının da lezyon bölgesine yerleştirilmesiyle birbiriyle bağlantısı kopan iki sinir ucunun yeniden bağlantısı zamanla sağlanabilmiş.
Bu denli kompleks bir çalışmayı ilk kez gerçekleştiren bilim adamları sonuçtan oldukça memnun. Tekniğin karmaşıklığının anlaşılması için bir yandan hücreler canlı tutulurken bir yandan da 3D katmanlar doğru yerleştirilebilmesi gerektiğini aktarmamız yerinde olacaktır. Bu da kabul edersiniz ki kulağa bir hayli zahmetli ve dikkat gerektiren bir uğraşı olarak geliyor.

Bazı fonksiyonlar geri kazanılabilir

Teknik henüz bir hastanın ya da canlı hayvanın üzerinde denenmemiş ancak laboratuvar ortamında olduğu gibi sinir hücreleri bu 3D klavuz içinde yeniden büyüyebilirse bazı önemli hayati fonksiyonlar yeniden kazanılabilir.
Tabi gönül ister ki hastalar yeniden yürüme yetisine kavuşabilsin ancak sadece mesane kontrolü ve istemsiz ekstremite hareketlerinin durdurulması bile çoğu birey için oldukça mutluluk verici bir tedavi olacaktır. Umarız bilim adamları çalışmayı tüm fonksiyonların yeniden kazanılabileceği seviyeye getirebilirler. Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim