Anlık Bildirim
Sıradaki Video

700$ altı oyuncu PC'si topluyoruz "Görev: Full HD 60FPS"

700$ altında bir harcama ile bir araya getirebileceğiniz sistem bileşenleri ile nasıl bir oyun deneyimi sağlayabiliriz? Sistem bileşenlerinin detayları, testler ve fazlası bu videomuzda.
Bu videomuzda ortalama fiyatı 700$’ı bulmayacak ve sizlere 1080P oyun deneyimi yaşatacak bir PC kuracak sonrasında yeni nesil oyunlardaki perfromansını birlikte deneyeceğiz. Oyuncu sistemlerinde genelde düşülen hata işlemci ve anakarta çok para harcanıp ekran kartının bu bileşenlerden sonra alınması oluyor.
 

Biz alınabilecek en ucuz anakart ve işlemci ikilisi bir araya getirerek AMD FX4300 ile basit bir AM3 anakartı ve 2x4GB DDR3 belleği bir araya getirdik.

Ekran kartı içinse Nvidia’nın GTX 950’sini seçtik. 500W’lık bir güç kaynağı bu sistem için fazlasıyla yeterli bu yüzden içinde 500W bir güç kaynağı bulunan herhangi bir kasayı sisteme dahil edebilirsiniz. 1TB 7200 RPM disk de eklenince sistem oyun oynamaya hazır hale geldi.

Bu sistemle League of Legends, Dirt Rally, Need for Speed, Shadow of Mordor ve son dönemlerin en popüler oyunlarından Rise of Tomb Raider’ı test edicez.

League of Legends


Kurduğumuz bu sistemimizle ilk olarak League of Legends’ı test ettik. 2009 yılında piyasaya çıkan ve yıllar içinde görsel yönden de kendini geliştiren dünyanın en popüler MOBA oyunu League of Legends hala 10 milyonlarca oyuncu tarafından oynanıyor.

Oyunumuzu kurduğumuz sistemde test ederken bütün grafik ayarlarını en yüksek seviyeye aldık ve köşe yumuşatmayı düşük seviyeye getirdik. Sonuçsa gerçekten oldukça iyiydi.

GTX 950 aksiyondan uzak olduğumuz sahnelerde oyunu ortalama 120 fps’de çalıştırmayı başardı. Aksiyonun en yoğun olduğu sahnelerdeyse fps değerinin 80 civarında olduğuna da şahit olduk. Günümüzde 60 fps akıcı bir değer olarak kabul edildiğinden sistemin son derece başarılı bir iş çıkardığını söyleyebiliriz.

MOBA türündeki oyunlarda akıcılığın vazgeçilmez bir öneme sahip olduğunu düşününce zaten 60 fps’nin altındaki değerler pek kabul edilemezdi. Aksi halde rakipleriniz size karşı büyük avantaja sahip olacaklardır.

Benzer türdeki DOTA 2 ve Smite gibi diğer popüler oyunları da eşdeğer bir kartla 60 fps’nin üzerinde rahatla oynayabilirsiniz.  

Dirt Rally

Böyle bir sistem kurup da araba yarışı denememek olmazdı. Biz de PC platformunda son dönemlerin en popüler oyunlarından Dirt Rally’i test ettik.  Dirt Rally’i GTX 950 ile kurduğumuz sistemde ayarları High yani “yüksek” seviye alarak köşe yumuşatma için ise 4X MSAA kullanarak denedik. Böylece objeler, gölgeler, partikül efektleri ve kaplamalar göze oldukça hale geldi.

Oldukça iyi bir optimizasyonla PC için piyasaya çıkan Dirt Rally harika bir renk paletine sahip. Oyunda hangi bölgede yarışırsanız yarışın çevre tasarımlarını çok beğeneceksiniz. Codemasters renkleri ve tasarımları gerçek hayata uygun şekilde hazırlamaya çalışmış. Bu da oyunun grafiklerine olan beğeninizi arttırıyor.

Yarı-simülasyon öğelerine sahip oyundaki arabalar da detay yönünden beğeninizi kazanacaklar. Çarptıkça parçalanan arabaların kokpit kamerasına geçince camların kırılışına da tanık olabilirsiniz. Yani çevre ve araçların iç-dış detaylarıyla Dirt Rally grafiksel yönden başarılı bir oyun.

Grafiksel detaylarıyla büyük beğenimizi kazanan oyunumuz sistemimizde çoğu zaman 60 fps değerini çok rahatlıkla yakalayarak akıcılık konusunda da başarılı bir iş çıkardı. Özellikle Almanya pistinde fps değerleri bazen 45 civarına düşse de bu durum oynanabilirliği pek etkilemedi. Yani Dirt Rally’i de grafiklerden taviz vermeden, oldukça akıcı bir şekilde oynamamız mümkün oldu.

Need for Speed

Geçen ay PC platformu için piyasaya çıkan yeni Need for Speed de özellikle grafikleriyle adından bolca söz ettirmişti. Konsollara göre görsel kalitesi arttırılan ve saniye-kare oranı konusunda serbest bırakılan oyun yüksek hızlı araba yarışlarını sevenler için tasarlanmış.

Özellikle ışıklandırmalar ve arabaların detayları konusunda türünün en iddialı oyunlarından olan yeni Need for Speed’i sistemimizde orta ayarlarda test ettik. Kaplama, gölge, efekt detaylarının kalitesi orta seviyedeyken gölgelendirmeye büyük destek sağlayan Ambient Occlusion’ı açtık. Köşe yumuşatmada ise SSAA’i açarak özellikle çevrenin daha pürüzsüz görünmesini sağladık. Yani oyun grafiksel konuda oyuncuları memnun edecek seviyeye geldi.

Need for Speed’in oldukça detaylı olan şehirinde gezerken GTX 950’de 40 ila 50 fps arasında bir akıcılık elde ettik. Bazen fps seviyesinin 30’lara düştüğüne de şahit olduk. Bu tarz bir oyunda 30 fps’nin üstündeki değerlerin iyi olduğunu söyleyebiliriz. İşin ilginç yanı şehirde dolaşmayı bırakıp yarışa girince fps değerlerinin neredeyse daha iyi performans sunması oldu.

FPS değerleri 60 civarında seyrederken bazen 30’a düşmesi akıcılığı baltalıyor. Bir yarış oyununda fps değerinin biraz düşük de olsa sabit kalması her zaman ani düşüşlerden daha iyidir diyebiliriz. O yüzden v-sync’i gibi özellikleri kullanmak isteyebilirsiniz.

Shadow of Mordor

Son dönemlerin en beğenilen oyunlarından Shadow of Mordor’u GTX 950 ile denediğimizdeyse ayarları orta ila yüksek seviye arasına aldık. Kaplama kalitesini orta seviyede tutarken ışıklandırma ve gölgelendirme gibi özel efektleri oyunun grafik yapısını da düşünüp yüksek seviyede tuttuk.

Shadow of Mordor her ne kadar yaklaşık 1.5 yıl önce piyasaya çıksa da görsel yönden hala etkileyici olmayı başaran bir yapım. Açık dünya yapıya sahip olan oyunda gerek aksiyon sahnelerinde gerekse de çevrede gezinirken fps değerleri 50 ila 60 arasındaydı. Yani oyunu bu ayarlarda çok akıcı bir şekilde oynamak mümkün.

Benzer türdeki Assassin’s Creed gibi oyunlar optimizasyon konusunda önemli sıkıntılarla karşımıza çıkarken Orta Dünya atmosferini başarılı bir şekilde oyunculara sunan Shadow of Mordor ise iyi bir iş çıkarmış. Düşmanların etrafımızı sardığı aksiyon dolu sahnelerde bile önemli fps düşüşleriyle karşılaşmıyorsunuz.

Rise of Tomb Raider

Listemizde teste tâbi tuttuğumuz son oyun ise Rise of Tomb Raider oldu. Kaplama, gölge, detay kalitesini yüksek seviyeye aldığımız oyunda bloom ve Purehair gibi görsel kaliteye büyük etki yapan efektleri de açtık. Ambient Occlusion’ı da açarak atmosferin çok daha güzel görünmesini sağladık. Yani görselliği üst düzeye taşıyacak özellikleri kullandık.

Grafikleriyle büyük övgü toplayan ve iyi bir optimizasyona sahip oyun sistemimizde son derece başarılı görseller sundu. Rise of Tomb Raider bu ayarlarda genellikle 45 fps civarında iyi bir performans sergiledi. Bazen fps seviyesinin 30’lara düştüğünü görsek de oyunu büyük düşüşler yaşamadan rahatlıkla oynayabildik.

Zaten Rise of Tomb Raider’ın normal ve ultra ayarları arasında bile büyük grafiksel fark bulunmuyor. Bütün ayarları normal seviyeye alıp Bloom, Purehair ve Ambient Occlusion gibi efektleri açarsanız hem görsel yönden, hem de akıcılık yönünden iyi bir sonuç elde edebilirsiniz.

Bu videomuzda 700$ altında harcamayla bir araya getirilebilecek sistem bileşenleri ile de güzel bir oyun deneyimi yaşanabileceğini gördük. Konu oyun oynamaksa ekran kartına önem verip diğer sistem bileşenlerini ekran kartına göre belirlemek en faydalı yol olacaktır.
Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim