Anlık Bildirim
Sıradaki Video

ADATA SU800 Ultimate incelemesi "Segmentinde F/P'si en iyi SSD"

Bu videoda ADATA'nın fiyat/performansı ve TBW'si segmentine göre hayli yüksek 3D NAND SSD serisi SU800 Ultimate'ın yapısına göz atıyor, komponent detaylarına iniyor, hız testleriyle sınıyoruz.
 
SSD, hızına ve tepkiselliğine alıştıktan sonra mekanik diskle sistem başlattığınız günleri acı birer hatıra haline getiriyor adeta. Üretici tarafında zaman zaman yaşanan kıtlıklar SSD fiyatlarını olumsuz etkilese de hem maliyet hem de performans anlamında tüketicinin lehine gelişmeler yaşanmıyor değil, bu gelişmelerden biri de 3D-Nand bellek teknolojisi. Test masamıza konuk olan A-Data SU800 de 2.5 inç formunda 3D-Nand bazlı bir SSD olarak karşımızda.
 
 
Mavi parlak, temel özelliklerinin vurgulandığı kutudaki QR kodlarıyla ürünü kayıt ettirip garanti durumunu sorgulayabiliyor, SSD’ye kaç TB veri yazılmış, kaç derecede çalışıyor gibi istatistikleri izleyebileceğiniz, firmware güncellemesi, sistem optimizasyonu veya güvenli temizlik yapabileceğiniz SSD Toolbox yazılımını indirebiliyorsunuz. HDD’den SSD’ye geçecekler olanlar da ürünün garanti kodunu girip Acronis True Image HD 2015 yazılımı için ürün anahtarı elde edebiliyorlar, ekstra masraf ve hangi yazılımla neyle yapayım derdinden kurtarmış.
 

Kutudan SSD’nin kendisi, garanti belgesi ki ürün rakipleriyle benzer şekilde 3 yıl garantili ve 9.5mm yuvalarda boşta kalmaması için 2.5mm’lik bir adaptör çıkıyor.
 

10.4cm uzunluğunda, 6.9cm eninde ve 7mm kalınlığında bir SSD, hem formu hem de günlük kullanımda 0.65W tüketimiyle dizüstülerde kullanılmaya uygun. 6GB/saniye destekli Sata arayüzünü kullandığını ekleyeyim.
 
 
Tam adıyla A-Data SU800 Ultimate aslında TLC bazlı bir SSD, lakin 3D Nand üretim mimarisiyle planar, yani iki boyutlu mimariye kıyasla gigabyte başına maliyeti, enerji tüketimi azaltılırken güvenilirliği ve okuma/yazma hızı arttırılmış oluyor; Planar Nand’lar için yolun sonu gözüktü desem yeridir.
 

128/256/512 ve 1TB seçenekleriyle gelen SU800’ün elimizdeki 512GB olanı için 400TB yazma ömrü biçilmiş, çoğu TLC’li rakibinden ortalama 100-150TB daha yüksek. Uzun vadeli kullanım deneyimlerimden gördüğüm kadarıyla çoğu zaman bu değeri ikiye katlayabiliyorsunuz, biraz şanslıysanız eğer bu değer birkaç petabyte’ı bile bulabiliyor. Günde 100GB yazdığınızı varsaysak bile düz hesapla ortaya 10 sene gibi bir süre çıkıyor.
 
 
Micron üretimi 384 gigabit birinci nesil 6 3D Nand yongasıyla TLC bazlı rakiplerinden ortalama %35-40 daha dayanıklı olmasında 3D Nand üretim mimarisinin rolü var, lakin büyük pay LDPC ECC Engine, yani düşük yoğunluk parite hata kontrolü yapan motorda, bu rakibi SSD’lerde birebir karşılaştığımız bir şey değil, ayırıcı niteliklerinden. Kontrolcü tarafında SLC önbellekleme algoritmalı Silicon Motion SMI 2258G 4 kanal kontrolcü ve Nanya 256MB DDR3 önbellek var.
 

Hız testlerine geçelim, kağıt üstünde 560MB/saniye okuma ve 520MB/saniyeye kadar yazma hızı belirtilmiş.
Crystalmark’ta sıralı 32 sıra 1 izlekli testte kağıtüstü skorları elde edebildim, günlük kullanımda daha etkili sıralı okuma ve yazma hızları segmentinden beklenecek seviyede, aynı şekilde 3D Nand’lı ama kontrolcüsü farklı Crucial MX300’den ve Planar TLC’li Samsung Evo 750’den özellikle sıralı ve 4K testinde okuma hızı anlamında daha başarılı, yazmada biraz daha yavaş.

AS SSD Benchmark’ta da benzer bir durum var, erişim süreleri anlamında Crucial MX300’dan daha iyi, Evo 750’nin biraz gerisinde.
 

Anvil Storage Utilities’te yine okuma hızı anlamında segmenti rakiplerinden üstün, yazma ve erişim hızında ufak farkla geriden geldi SU800, IOPS hızlarını da tablodan görebilirsiniz.
 

Son olarak ATTO Disk Benchmark, skorlar gayet iyi görünmekle beraber okuma hızında yine belirgin üstünlük var.
Isı anlamında durumlar nasıl peki? Boşta 42, Adobe Premiere’de çalışırken 50 derece sularında gezdi, biçimlendirme esnasında ki en çok öyle ısınıyor, 67 dereceye ulaştı, 67 derecede dahi ısıya bağlı bir hız düşüşü olmadı, biçimlendirme haricindeki tüm yük durumlarda 50 derece sularında kaldı hep.
 

Windows’un açılış hızı, Adobe Premiere ve Photoshop’taki deneyimim, hepsi bir mekanik diskle karşılaştırıldığında apayrı dünyalar diyebileceğim kadar farklı, ofis bilgisayarımda 4K videoları işlemek için 1 yıldır yine A-Data SP550 serisini ki yine TLC’li, SMI kontrolcülü ve LPDC ECC’li SSD’dir kullandığımı da belirteyim.
 

A-Data SU800 serisi 3D Nand üretim mimarisi, SLC önbellekleme ve özellikle düşük yoğunluk parite hata kontrol motoruyla 400TBW, yani 400TB yazma ömrüyle ile rakipleri arasında ciddi farkla en dayanıklı SSD’lerden biri olmuş. 3D Nand’in tüketici tarafındaki en güzel artısı da düşük fiyatları beraberinde getirebilmesi, 128 ve 256GB versiyonları rakipleri arasında hem yazma ömrü daha yüksek hem de daha uygun fiyatlı. M2 formundaki 512GB sürümü de aynı şekilde rakiplerinden ortalama 100-150 lira daha ucuz.
 
 
Uzun lafın kısası, A-Data’nın 3D Nand üretim mimarili SU800 SSD’leri Türkiye’den alabileceğiniz, fiyat/performansı hayli yüksek ve dayanıklı SSD’ler olmuşlar. Şahsen tavsiye ediyorum, 1TB sürümü ülkemize gelirse eğer bir tane edineceğim gibi görünüyor.
 
 
 
Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim